Докато Фарук Фатих Йозер е преминавал паспортния контрол на летището в Истанбул на 20 април 2021 г., със сигурност е бил нервен. 27-годишният мъж носи със себе си флашка, съдържаща криптовалута на стойност 2 милиарда долара.

Йозер пристига в Тирана, Албания, в 9:24 вечерта в същия ден и се регистрира в популярния четиризвезден бизнес хотел Mondial в търговския район на столицата.

В същото време, клиентите на борсата Thodex, на която той е основател и главен изпълнителен директор, го обвиняват, че се укрива с техните средства. Йозер публикува отворено писмо на уебсайта на своята компания и в социалните мрежи, в което отхвърля обвиненията.

Според него, Thodex, която има близо половин милион инвеститори по това време и 500 милиона долара дневен обем на търговия, е била обект на кибератака, която е причинила "необичайни колебания в сметката на компанията".

Той успокоява инвеститорите, че активите ще бъдат замразени за пет дни, докато ръководството на платформата разреши проблема.  

"Аз лично заявявам, че ще се върна в Турция в рамките на няколко дни и ще се уверя, че фактите ще бъдат разкрити в сътрудничество със съдебните власти. Ще направя всичко възможно, за да предотвратя щети за потребителите“, казва тогава Фарук Йозер. 

Разбира се, неговите клиенти подозират и друга възможност - извършването на най-големия обир в историята на Турция, пише Wired.  

Още преди зазоряване в деня, след като Йозер публикува писмото, полицейски екипи претърсват офисите на компанията в Истанбул, а прокурорите започват разследване.

Органите на реда арестуват 62 души, включително служители на Thodex на всички нива в компанията, както и по-големите брат и сестра на Йозер - Гювен и Серап. Интерпол издава червена бюлетина за Фарук Йозер, но изглежда никой не знае точно къде е той. 

Йозер изчезва в особено тежък момент от историята на криптоиндустрията. В седмиците, предшестващи изчезването му, има няколко случая на т. нар. "издърпване на килимчето" - борси за криптовалута или разработчици на дигитални токени изтеглят средствата на инвеститорите и изчезват.

Главният изпълнителен директор на базираната в Южна Африка Mirror Trading International измамва потребителите с повече от $1 милиард, след което бяга от страната.

TurtleDex - анонимен проект за децентрализирано съхранение на финанси на Binance, изчезва с $2.4 милиона, а друг проект за децентрализирано финансиране - Meerkat, отнема от инвеститорите 31 милиона долара.

Фирмата за блокчейн анализи Chainalysis определя "дърпането на килими" за основната измама за 2021 г., генерирала 37% от всички приходи от измами с криптовалута през тази година, спрямо 1% в предходната.

Thodex излиза начело в този списък и почти всички големи медии - от Bloomberg до Newsweek, публикуват заглавия, като „Турската криптоборса фалира, а основателят ѝ избяга от страната“ и „Основателят на турската криптовалута Фарук Фатих Йозер беше видян да бяга от страната с 2 милиарда долара от инвеститори“.

CoinGeek го нарича „най-голямата измама в индустрията на цифровите активи през 2021 г.“. Заглавието на New York Times гласи: „Възможната измама с криптовалута е още един удар върху финансовата стабилност на Турция“. 

Каква е историята на Фарук Фатих Йозер? 

Фарук Йозер е роден през февруари 1994 г. и е най-малкият от трите деца в семейството. Той е неразделен с брат си Гювен и сестра си Серап. Родителите му управляват магазин за печат и копиране в град Коджаели, надолу по улицата от къщата им.

Те били вярващи мюсюлмани и дали на децата си значими имена: „доверие“ (Гювен), „мираж“ (Серап) и „този, който прави разлика между правилно и грешно“ (Фарук).

Коджаели е индустриален пристанищен град на около 100 километра източно от Истанбул, заобиколен от полета с тютюн и захарно цвекло, нефтохимически заводи и фабрики за хартия.

Някога там са живели римски императори и останките от техните крепости още могат да се видят в околността. След разпадането на Османската империя Коджаели се превръща в промишлен център и жителите му вкарват новосъздадената Република Турция в Индустриалната революция.

Когато се ражда Йозер, икономиката на Турция е в криза. Крехката финансова система, безотговорното вземане на заеми и политическата корупция предизвикват кратък период на трицифрена инфлация. Колебливостта на лирата заплашва спестяванията на цялото население.

Толкова много хора преместват депозитите си в чуждестранна валута, че до края на годината те вече са 50% от всички банкови влогове в страната.  

През същия месец, в който се ражда Йозер, един харизматичен оратор със симпатичен поглед и мустаци като метла започва кампания по улиците на Истанбул. Реджеп Тайип Ердоган се противопоставя на светския елит, който е довел страната до икономически колапс.

Набожен мюсюлманин, той се разхожда по улиците на родния си квартал Касъмпаша, където е израснал, обещавайки реформи. Малко по-късно печели изборите за кмет на Истанбул.

Приблизително по същото време двама турски бизнес магнати основават Turkcell - първата система за мобилна комуникация в страната.

През 2003 г. Ердоган беше избран за министър-председател, поставяйки началото на десетилетие на безпрецедентен растеж, който чуждестранните наблюдатели наричат „тихата революция“ на Турция.

За разлика от своите предшественици, той управлява през призмата на бизнесмен, давайки началото на огромен строителен бум в цялата страна и в крайна сметка - спира ширещата се инфлация. Неговата пробизнес реторика дава тласък на средната класа и стабилизира държавните финанси.

Фарук Йозер също улавя духа на предприемачеството в ранна възраст. Като тийнейджър той работи на смени след училище в печатницата на родителите си. 

"Още от дете исках да правя собствен бизнес, без значение в кой сектор беше“, спомня си той. В края на втората си година в гимназията младежът решава, че по-нататъшното учене няма да го доведе до тази мечта и напуска училище. 

Възходът на криптовалутите

До 2013 г. брутният вътрешен продукт на Турция почти се утроява, а страната преговаря за влизане в Европейския съюз. BtcTurk - първата криптоборса в Турция и четвъртата в света, се подготвя да стартира.  

По това време Исмаил Полат - експерт по инженерство, информационни технологии и нови медии, се превръща в първия човек, който отразява криптопазара в своя канал в YouTube. По онова време биткойнът струва само 77 долара.  

Йозер наблюдава как технологичните стартиращи фирми се развиват по целия свят. Facebook купува Instagram за 1 милиард долара и това насърчава предприемачите да започнат да произвеждат мобилни приложения.  

Междувременно, Turkcell се превръща  в една от най-големите компании в света. Мобилната инфраструктура и скоростта, с която растат продажбите на смартфони в Турция, са едни от най-бързо развиващите се. Полат смята, че това е основата за последвалия предприемачески технологичен бум.

Фарук Йозер стартира първата си компания, наречена Inline Teknoloji, няколко години по-късно, а след това и друга - Game Bridge. „Започнах да продавам почти всеки продукт, който смятах, че може да донесе печалба в интернет. Така направих първата си стъпка в бизнеса", спомня си той. 

До 2017 г., в 14-ата година от управлението на Ердоган, икономиката на Турция прави "пълен кръг". Неортодоксалната му икономическа политика и многократното намаляване на лихвените проценти имат за цел да увеличат инвестициите и да направят Турция по-малко зависима от чуждите сили.

Вместо това те вкарват страната в нова икономическа криза. Стойността на лирата се срива и след неуспешен опит за преврат през 2016 г., хората решават, че може да стане още по-зле. Точно както преди 23 години, гражданите започват да търсят места, където да "приютят" парите си.

2017 г. е и първата, в която стойността на биткойна се изстрелва от $9 000 на $20 000. Обемът на глобалната търговия с криптовалути също скача от 99 милиона долара на 16 милиарда долара.

Да бъдеш ранен инвеститор в технологии не е нещо, което исторически е било достъпно за обикновения човек в Турция. Фарук Йозер обаче вижда възможност - хората биха могли да преместят спестяванията си в това, което се очертава като следващия голям технологичен бум.

Но най-голямата възможност не е в търговията с дигитални валути, а в управлението на техния обмен. Борсите събират парите на хората и ги инвестират срещу комисиона, което дава на онези, които нямат време или умения да инвестират директно в блокчейн, форма на достъп до криптопазара.

Потребителите, които преминават през борсите, дори нямат свои собствени цифрови портфейли. Парите им се съхраняват, докато не ги изтеглят, откъдето идва и популярното предипруждение на експертите: "Ако портфейлът не е ваш, монетите също не са". 

"По време на разговори с приятели осъзнахме недостатъците в сектора за обмен на криптовалута в Турция и разбрахме, че пазарът е отворен за нови играчи. Нямаше правила за управление на обмен на криптовалута“, казва Йозер.

Такава услуга може да се отвори по-лесно, отколкото лавка за гевреци. Така на 23-годишна възраст Йозер основава Thodex със собствени спестявания от 40 000 лири (около 11 100 долара по това време).

Скоро след това Серап започва работа за него като счетоводител в компанията, а Гювен също се включва в бизнеса, макар и неофициално.

Използвайки примерите от Силициевата долина, Йозер започва да разпространява "евангелието на криптовалутите" из цяла Турция. По това време в страната вече има няколко криптоборси, но Йозер дава лице на криптото, както и постоянно медийно присъствие.

Той разлепя реклами по билбордове и по автогарите и инсталира първия биткойн банкомат в Турция в луксозен мол в шикозния квартал Нишанташи в Истанбул.

Компанията пуска и телевизионни реклами на Thodex с участието на няколко турски знаменитости, включително актрисата Пънар Дениз и поп звездата Симге. Това привлича вниманието на турската средна и висша класа.

Йозер е поканен да участва в бордовете на организации, като уважаваната асоциация Blockchain Turkey, и присъства на частни срещи с висшите министри на Турция. Той се появява редовно в новинарски канали и в технологични блогове.

В един момент Thodex става обект на хакерска атака на стойност 14 милиона щатски долара. Йозер казва, че е компенсирал загубите на клиентите от собствения си джоб и е докладвал за кражбата на отдела за киберпрестъпления на истанбулската прокуратура.

Експерти от регулаторните агенции одитират финансовата инфраструктура на Thodex.

Истанбул заприличва на Лас Вегас - ослепителни билбордове и банери с криптомонети могат да се видят навсякъде. В кафенетата, където възрастни мъже пият чай, говорят за политика и играят табла от векове, започват да гъмжат от слухове за криптопазара.

На витрините на магазините и в бръснарниците се появяват табели, които казват на клиентите, че могат да плащат с биткойни. Щандове за биткойни са отворени на Капалъчарши до щандовете за търговия със злато.

През 2020 г. в Турция има повече хора, използващи криптовалута, отколкото почти във всяка друга държава по света.  

Експанзията на Thodex

През 2020 г. Thodex се мести в обширна многоетажна сграда в Кадъкьой в азиатската част на Истанбул с гледка към Мраморно море. Компанията вече е най-бързо развиващата се и втора по големина борса за криптовалута в Турция.

Нейните 85 служители, повечето от които са кандидатствали за работа чрез платформи, като LinkedIn, казват, че са получавали заплати и бонуси навреме, молбите им за отпуск са били одобрявани бързо и са се наслаждавали на чашите за кафе с марката Thodex и други "глезотии".

Като всеки главен изпълнителен директор, Йозер иска да направи възможно най-лесно за клиентите да харчат пари за неговите продукти. Той стартира център за обслужване, наречен Thodex Academy, който предлага въвеждащо ръководство за нови криптоинвеститори.

Той предлага скандално ниски комисиони, а експертите в индустрията са озадачени как Thodex въобще успява да печели. Компанията също така позволява на хората да купуват крипто чрез кредитни карти.

Понякога това са пари, които инвеститорът, всъщност, няма, но надеждата е, че стойността на монетите ще се повиши по-бързо от лихвите, натрупани по картата.

По това време Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ предупреждава обществеността да избягва криптоборси, насърчаващи подобни практики.

Йозер възнамеряваше да превърне Thodex в глобална компания. През 2020 г. тя получава бизнес лиценз за парични услуги от Мрежата за борба с финансовите престъпления на Министерството на финансите на САЩ.  

Подобно на одита няколко години по-рано, лицензът изглежда доказва, че Thodex е законна, преминала е всички проверки за отчетност и практики срещу пране на пари и е компания, на която хората могат да се доверят. 

До март 2021 г. 16% от хората в Турция вече са използвали крипто, което поставя държавата в челната петица, заедно с Нигерия, Виетнам, Филипините и Перу.

Междувременно, стойността на лирата е на историческо дъно, както и рейтингът на одобрение на Ердоган. През април централната банка на Турция обявява забрана за използването на крипто за покупки или услуги, която трябва да влезе в сила по-късно същия месец.

Това предизвиква ударна вълна в глобалния криптопазар, а стойността на биткойна пада с 4.6%. Централната банка излиза с изявление, в което се казва, че биткойнът може да причини невъзстановими загуби.

Освен това се посочва, че използването му може да подкопае доверието в лирата. Банката и Ердоган обещават нови регулации, а цялата бизнес империя на Фарук Йозер изглежда застрашена.

От няколко месеца Йозер провежда PR кампания за четвъртия рожден ден на Thodex, раздавайки на клиентите награди, включително iPhone-и, PlayStation-и, криптомонети и дори Porsche-та. Съобщава се, че обемът на търговията на Thodex се е покачил до 538 милиона долара.

В същото време, цената на биткойна отново скача, достигайки връх от 63 000 долара. Няколко дни по-късно Йозер стои на летището в Истанбул с билет за Тирана в ръцете си. 

Катастрофата 

Докато плакатите със снимката на Йозер и надпис "Търси се" се появяват по стълбовете в Албания, Ердоган провежда разговори със студенти от цялата страна и говори за своята „война“ срещу криптовалутите. Перспективата за 400 000-те клиенти на Thodex е мрачна.

Много от инвеститорите са вложили всичките си пари в компанията на Йозер, както и парите на своите съпрузи, родители, свекъри и деца. Някои от тях са взели заеми, за да купят повече крипто.

Един инвеститор на име Махмут използвал Thodex от три години и бил на финалния етап от закупуването на къща и кола за семейството си. Той се опитал да изтегли парите си в дните преди колапса, но така и не успял - в крайна сметка, губи около 100 000 долара. Съобщава се, че поне двама други инвеститори на Thodex са се самоубили.

Жертвите сформират групи за подкрепа онлайн, като в същото време се опитват да разберат какво се е случило с Йозер и се питат как един самоиздигнал се 27-годишен младеж би могъл да извърши съвсем сам най-голямата кражба, която Турция някога е виждала.

Два месеца след колапса на Thoidex скандалният мафиотски бос Седат Пекер, превърнал се в YouTube звезда, нажежава ситуацията с поредица от загадъчни публикации в канала си, обвинявайки вътрешния министър на Турция в тайно споразумение и извличане на ползи от случая.

Министърът отрича, но негови снимки с Фарук Йозер на среща през 2019 г. подхранват серия от конспиративни теории. Малко преди да изчезне, Йозер очевидно е останал в пандемична изолация със сина на депутат от турския парламент, докато се подготвял да стартира нова услуга за дигитален портфейл, наречена Hoppara. 

Много хора подозират, че Thodex, всъщност, е схема за пране на пари и че Йозер е просто марионетка, а някаква друга власт дърпа конците.  

Някои бдителни програмисти се опитват да проследят блокчейна, за да видят дали могат да разберат дали това е дело на един човек или престъпна мрежа, но не успяват. 

Залавянето на Фарук Йозер  

Близо една година след изчезването му, от Йозер и от парите на неговата компания няма и следа. Носят се слухове, че вече не е в Албания, а може да е в хотел в Черна гора, на яхта край Косово или в тропическо убежище в Тайланд. А има и хора, които го смятат са мъртъв.

Междувременно, Гювен и Серап Йозер стоят в затвора в очакване на залавянето на брат им, за да може съдебният им процес да започне. През март 2022 г. прокурорът на Истанбул и Турският съвет за финансови престъпления публикуват резултатите от своето разследване.

Те описват Йозер като хищник, който използва звезди, за да подмами хората да насочат спестяванията си в неговата престъпна организация.

В доклада се твърди, че през 2017 г. Йозер е основал Thodex с намерението да го управлява като престъпна мрежа за пране на пари и че всеки служител доброволно е бил част от нея - от висшите ръководители до служителите в кол-центъра, които са успокоявали клиентите и мениджърите в социалните медии, които примамвали жертвите с промоции и лотарии.

Докладът проследява множество транзакции през сенчеста мрежа от финансови сметки, за които се твърди, че са под контрола на Йозер. В него се казва, че около 8 милиона долара в активи, държани от Thodex, са били прехвърлени в златни кюлчета в Малта няколко седмици преди изчезването на Йозер.

Той може и да е избягал, но служителите и семейството му са били изправени пред възможността да прекарат много години в затвора.

Точно когато надеждата за залавянето на Йозер намалява, драмата получава нов обрат. Севги Ерарслан - адвокат, когото бащата на Йозер първоначално наема да изплати загубите на жертвите, а след това да представлява задочно сина му, публикува в Twitter (днес X) шокиращо съобщение.

Тя казва, че ще възстанови парите на всички жертви на Thodex, ако те законно оттеглят жалбата си срещу нейния клиент.

Последва вълна от въпроси – откъде идват тези пари и дали Йозер не е в контакт с Ерарслан, докато е издирван от Интерпол. Процесът продължава в условия на объркване и скептицизъм – относно местонахождението на Йозер, относно големите плащания, които сега се изпращат на жертвите от неразкрити източници, и относно легитимността на Ерарслан като негов официален адвокат.

От 62-ма души, които са арестувани първоначално, са обвинени 21, включително брат му Гювен и сестра му Серап. 

В една нощ през август 2022 г., няколко дни преди обвиняемите в Истанбул да получат присъдите си, става ясно, че Йозер е жив. Албанската полиция преследва BMW X5, за което подозира, че е на Йозер, и проследява колата до елегантна двуетажна вила в стил арт деко в околностите на Вльора на албанската Ривиера.  

Там Фарук Йозер е арестуван, а по-късно твърди пред полицията, че се е „крил по улиците на бедните квартали“ и че се е придвижвал с автобус. По думите му, живял с $10 000 в брой, които донесъл в страната, както и с пари, които от време на време са му превеждани плюс малко криптотърговия.

Йозер признава, че е планирал, в крайна сметка, да избяга в Гърция.

Близо година той прекарва в албански затвор, обжалвайки екстрадицията си в Турция. Жалбата му обаче е отхвърлена и през юни 2023 г. той пристига във Върховния съд на Истанбул.

Някога жизнерадостният технологичен предприемач сега очаква затворническа присъда, която може да отнеме удивителните 43 000 години.

Когато най-накрая застава пред съда, Йозер получава възможност да разкаже своята версия. Възползвайки се от шанса, той прави презентация, пълна с изображения и графики. След това започна да чете монолог от 60 страници, а неговият защитник прелиства слайдовете по негови указания.

„Не съм измамил никого, не съм пренесъл контрабандно пари в чужбина, не съм създал или управлявал престъпна организация. Създадох компания“, каза той едновременно с разочарование и искреност в гласа си.

Той е наясно, че има пострадали хора и поддържа тезата, че прокурорите и медиите по погрешка са криминализирали един обикновен бизнес провал.

Той цитира като причини за този провал хакерските атаки, паническите покупки и разпродажби на Dogecoin и изтощаването на средствата на Thodex, след като централната банка обявява драстичните си ограничения на криптовалутите. 

"В деня, в който купих билета си, за да отида в Албания, повечето заявки за теглене на Dogecoin вече не можеха да бъдат изпълнени“, казва той. В преразказа си Йозер стига до извода, че самата компания струва повече от средствата в портфейла ѝ, така че вижда само един изход - да я продаде.

Той твърди, че организирал срещи с няколко потенциални купувачи в Албания, но не посочва имената им. Йозер показва в съдебната зала новинарски клип с широко разпространеното заглавие, че е избягал с 2 милиарда долара и е измамил 400 000 души. 

"Веднага щом тази новина започна да се появява, и двамата инвеститори напуснаха преговорите. Нямах друг шанс да покрия загубите“, казва предприемачът.

Той посочва, че според обвинителния акт, щетите са на стойност 43 милиона долара, а броят на официалните ищци срещу него е общо 2027 души. Според Йозер, медийната атака срещу него е довела и до заплаха за живота му. 

Той казва още, че когато научил за обвинението на прокуратурата, че брат му и сестра му са обвинени в измама, че ще бъдат изправени пред съда след месец и че без Йозер най-вероятно ще поемат вината за падането на Thodex и ще прекарат остатъка от живота си в затвора, му хрумва идеята да изплати загубите на пострадалите.  

Йозер признава, че всъщност е имал т. нар. "студен портфейл" на Thodex при себе си, но твърди, че не помни колко пари е имало в него. Той моли Ерарслан да му помогне да върне парите на около 2000 ищци, които са загубили парите си.

И отчасти успява - по време на бягството си той е платил приблизително 185 милиона лири (10 милиона долара по това време) на повече от 1000 души. Йозер разказва, че когато всички средства са изразходени и флашката остава празна, той я хвърля в Йонийско море.

"Основателите на стартиращи фирми поемат всички отговорности, както естеството на работата им го изисква. Няма беззаконие или нередност. Нещо повече - аз не съм нито първият, нито последният, нито единственият човек, който посредничи на пазара на криптовалута“, заявява Йозер по повод информацията, че е търгувал със средства на свои клиенти. 

Присъдата на Фарук Фатих Йозер е издадена през септември 2023 г. в почти празна съдебна зала. Йозер става и тържествено прочита текста от турска народна песен „Краят на пътя се вижда“.

Главният съдия дава на Гювен, Серап и Йозер една и съща присъда -11 196 години затвор за създаване и управление на престъпна организация и пране на пари.

Повечето от останалите обвиняеми са освободени. Това е най-дългата присъда в историята на Турция и е издадена месец преди стогодишнината на републиката.

Фарук Йозер се превръща в лице на криптопрестъпленията, но също така и в илюстрация на една икономическа ера. За турския режим той не е толкова противник, колкото нещастен продукт на една погрешна икономическа политика.

В тази светлина, драконовската присъда е наказание не само за престъпление, но и за хвърляне на светлина върху десетилетия на смущаващи провали.

И може би не е изненада, че дори и след този случай Турция остава рай за криптовалутите. В годината след фалита на Thodex инфлацията в страната достига 24-годишен връх от 85%.

Цените на стоките почти се удвояват, както и процентът на турците, които притежават биткойни, етери и други криптовалути. По отношение на обема на търговия, страната е на четвърто място в света след САЩ, Великобритания и Индия. 

След десетилетия на валутна девалвация, турският народ няма да се откаже от мечтата си толкова лесно. По-рано тази година министърът на финансите на страната каза, че правителството работи за финализиране на нови регулации за криптовалутите, за да направи сектора "по-безопасен и да елиминира възможните рискове“. 

Фарук Йозер започна битка с авторитарния режим и я загуби - дали защото вярваше твърде много в "евангелието" на децентрализацията, дали защото беше наивен или защото беше циничен измамник, или пък някаква комбинация от трите.

Но пламъците на икономическата революция, в която той участваше и която подкрепи, няма да изгаснат скоро, пише още изданието.