Годишната инфлация в Турция нараства до 68.5% през март, в сравнение с 67.1% през февруари, показаха изнесените днес официални данни.

Месечното увеличение на потребителските цени в страната е 3.16%, като ръстът се оглавява от образованието, комуникациите и групата на хотелите, ресторантите и кафенетата, при които повишението е 13%, 5.6%, и 3.9%, респективно.

На годишна база инфлацията в образованието е най-висока - 104%, следвана от хотелите, ресторантите и кафенетата (95%) и здравеопазването (80%).

Турция полага съгласувани усилия за борба с повишаващите се цени чрез вдигане на лихвените проценти, като в края на март централната банка повиши основната лихва от 45% на 50%.

По-голяма част от инфлацията в последните месеци се дължи на значителното увеличение на минималната работна заплата, която нарасна до 17 002 турски лири (около 530 долара) през януари, което представлява 100% увеличение, в сравнение с година по-рано.

Икономисти очакват, че ще са необходими още увеличения на лихвите от страна на централната банка.

Инфлацията през март отчита “най-малък месечен ръст от три месеца и се предполага, че ефектът от голямото увеличение на минималното заплащане през януари може да е отминал до голяма степен, но повишението на цените все още е далече от едноцифрените целеви нива на централната банка,” посочва в свой анализ Никъкъс Фар, икономист в Capital Economics.

“Последните данни за инфлацията не променят много нашето виждане, че предстои по-нататъшно затягане на паричната политика и че са необходими още съгласувани усилия за затягане и на фискалната политика,” казва още той.