Когато през март Саймън Харис стана фаворит за следващ премиер на Ирландия, той се обърна към една предпочитана платформа, за да изрази себе си - TikTok.

Във видео с надпис „БЛАГОДАРЯ ВИ“, мъжът, който ще бъде най-младият министър-председател на Ирландия, разказва на своите 95 000 почитатели за възхода си от "мнителен, мрачен тийнейджър", настръхнал от липсата на образователна помощ за своя брат аутист.

Харис е в авангарда на европейските политици, които използват активно притежаваната от китайска компания платформа, изчислявайки, че необходимостта да се достигне до по-млада аудитория натежава над съображенията за сигурност.

На фона на наближаващите избори за Европейски парламент през юни, основни политици внимават да не отстъпят място на маргинални партии, които се възползват успешно от формата на кратките ѝ видеа.

TikTok обаче е все повече под прицел на Запада заради опасенията, че потребителските данни от приложението, което е собственост на базираната в Пекин компания ByteDance, може да се озоват в ръцете на китайското правителство.

Германски агенции за сигурност предупредиха за използването на приложението, опасявайки се, че то може да споделя данни с китайското правителство или да бъде използвано за упражняване на влияние върху потребителите.

В САЩ законодатели искат платформата да бъде продадена от нейния китайски собственик, като в противен случай тя ще бъде забранена в магазините за приложения. Президентът на САЩ Джо Байдън изрази загриженост пред китайския си колега Си Дзинпин.

От TikTok казват, че предупрежденията относно сигурността са неоправдани и че компанията не събира повече информация от други приложения.

В опит да разсее опасенията, ByteDance откри нов обект в Дъблин за съхранение на данните на европейските потребители и нае независима компания, която да следи потоците от данни.

От компанията отричат, че използват продукта си за шпионаж, а от китайското правителство пък твърдят, че нямат подобни намерения.

37-годишният Харис си създава профил в приложението през март 2021 г., а видеата му варират от 60-секундно обобщение на бюджета на музикален фон до това как си прави чай, докато гледа футбол.

Друг активен потребител на платформата е френският президент Еманюел Макрон, който може да се похвали с 4 милиона последователи, откакто се присъединява към TikTok през 2020 г.

В Германия приемането на TikTok от страна на високопоставени политици е по-нова тенденция, като министърът на здравеопазването Карл Лаутербах е първият германски министър, който си направи профил през март.

Днес към него се присъедини канцлерът на Германия Олаф Шолц, който вече има профил в TikTok и обеща в платформата X, че няма да танцува.

Надписът към първото му видео в TikTok гласи: "Ние сме също толкова изненадани, колкото и вие! (И да, канцлерът наистина вече има профил в TikTok)".

Водещите германски министри отдавна имат установено присъствие в социалните медии. Шолц, финансовият министър, министърът на икономиката и министърът на външните работи имат профили в Instagram, както и Лаутербах.

Достигането до млади гласоподаватели е особено наложително, тъй като 16-годишните в Германия ще могат да гласуват през юни в изборите за Европейски парламент.

Сред германските партии Алтернатива за Германия (AfD) доминира в TikTok с 411 000 последователи. Основният ѝ кандидат Максимилиан Кра може да се похвали с 41 000 последователи.

"Затова всички останали демократически партии до известна степен се паникьосват да не оставя тази важна платформа и младите гласоподватели на тази радикална партия," казва политическият консултант Йоханес Хилие.

Лаутербах казва, че може да има резерви към TikTok, но в същото време признава нейната ефективност. "Не давам на платформата никаква легитимност, като я използвам“, казва той. За да предотврати изтичане на данни, си е купил друг телефон, който ползва само за TikTok.

От екипа на Макрон казват, че френският президент също вижда полезността на TikTok и необходимостта за регулирането на отделни неща.

През миналата година Великобритания и Австрия забраниха на държавните служители да ползват TikTok от служебните си телефони.

Платформата обаче става все по-трудна за пренебрегване. Доклад на Института "Ройтерс" за изследване на журналистиката (RISJ) от миналата година установи, че по-малко хора вярват на традиционните медии и все повече се обръщат към TikTok за новини.

Според доклада, това е най-бързо разрастващата се социална мрежа, като е използва от 20% от хората на възраст 18-24 г. за новини.

Най-високопоставеният министър във Великобритания, който има профил в TikTok, е този на отбраната – Грант Шапс. Шапс е казвал, че никога не е използвал TikTok от служебни устройства и че забраната във Великобритания е разумна.

Белгия забрани на министрите и държавните си служители да инсталират TikTok на своите официални устройства, но политиците заобикалят тази забрана, като ползват приложението на отделни устройства.