Устойчивото развитие е във фокуса на третото събитие на Darik Business Review, което медията организира в рамките на поредицата Darik Business Radar. 

ESG - Investing in our future ще се проведе за втора поредна година, събирайки на дискусионната маса представители на бизнеса, властта и одитиращите организации. 

Напредъкът на Летище София в сферата на устойчивостта ще представи Антоанета Стоянова, която е директор ESG на Летище София. Разговорът ще води маркетинг директорът на denkstatt България Денислав Борисов.

Вижте какво разказа Стоянова за Darik Business Review в аванс преди събитието:

Какво означава днес ESG и има ли общ поглед към тази тема от страна на бизнеса, институциите и потребителите?

Първо, ESG е термин, който обединява съществуващи и преди практики в една единна система за измерване на устойчивостта.

Опазването на околната среда, корпоративната социална отговорност, грижата за служителите и добрите управленски практики досега бяха разглеждани по отделно и много компании имат дори традиции. 

ESG излезе на преден план в Европейския съюз във връзка с новите регулации за докладване за фирмите и финансовите институции. 

Eдно проучване на Международния съвет на летищата ACI показва, че ЕС е най-силно регулираният регион в света в областта на ESG в света с цели 140 регулации. Втори след нас са Азия с 27 и Северна Америка с 21.

Разбира се, има много различни погледи към ESG, в зависимост от потребностите и бизнесът, институциите и потребителите се интересуват от различни неща във връзка с устойчивостта.

Летищният оператор е в центъра на общността и трябва да отговори на очакванията на всички заинтересовани страни.

Инвеститорът Меридиам е зелен инвестиционен фонд и се фокусира върху възобновяемата енергия, финансиращите институции търсят съответствие с техните екологични и социални стандарти, пътниците искат да видят, че летището е преодоляло техническите и оперативни предизвикателства и се ангажира повече с малките детайли, които показват, че сме възприели зелените и устойчиви практики, които интересуват клиентите ни -  каквито са чешмичките, детските кътове, зарядните устройства.

Кои са основните ESG инициативи, върху които летище София ще фокусира усилията си през 2024 г.?

През 2023 г. СОФ Кънект изготви социалната си програма, която включва доброволчество, работа с деца, образователни инициативи и първият в България панаир на професиите в авиацията. През тази година ще я продължим и надградим с проекти за общността.

През 2024 г. завършваме процеса по изграждане на устойчива верига на доставките от избора на контрагенти през изискванията за работата им на летището до обратната връзка и докладването по устойчивост за цялата верига от партньори и доставчици.

Разбира се, тече изпълнението на проектите за декарбонизация – проектираме първия етап от 5 MW на фотоволтаичната ни централа, изграждаме захранване и поставяме зарядни станции за електрически превозни средства за наземното обслужване, закупуваме енергийни агрегати за самолети, които са изцяло електрически вместо дизеловите, които се използват в момента.

През миналата година кандидатствахме за финансиране от ЕС по един проект за електрифициране на наземното обслужване и очакваме отговор от Европейската комисия всеки момент.

Една инвестицията, която ще доведе до значителнои спестяване на енергия и ще започне през тази година, е подмяната на перонното осветление с LED.

Колко сериозна роля имат добрите ESG практики при осъществяването на мащабните инвестиционни проекти на СОФ Кънект?

Добрите ESG практики са в основата на инвестициите на СОФ Кънект. Още с избора на инвеститор за концесията, какъвто е Меридиам, летище София се заявява като устойчив проект.

Участието на банките за развитие като финансиращи институции допълнително допринася за важната роля на добрите екологични и социални практики при управлението на проекта.

Ние всички изминахме труден път, но след периода на реорганизация всеки от нас на летището има своя ангажимент и своя принос в добрите екологични, социални и управленски практики на компанията.

Ангажирането на всички служители от всички нива беше една от най-трудните задачи пред ESG екипа, но това е правилният път, ако искаме да бъдем устойчиви.

Коя е Антоанета Стоянова?

Антоанета Стоянова е магистър по международни икономически отношения, както и по екология и устойчиво развитие. От 2009 г. тя е водещ одитор за сертификация на устойчиви горива, а от 2020 г. членува в българския клон на Международния институт по проектен мениджмънт.

Дългогодишният й професионален път като еколог, одитор, проектен мениджър и страстен фен на устойчивия транспорт я доведоха на летище София, където от април 2022 г. ръководи ESG екипа на летищния оператор СОФ Кънект.

Антоанета Стоянова и нейният екип създадоха стратегията за устойчиво развитие на летището и са основен двигател СОФ Кънект да възприеме и спазва принципите за добро корпоративно, екологично и социално управление.

ESG - Investing in our future ще се състои на 17 април в Planet Schwarz Tech Theater. Входът е свободен и не се изисква регистрация. Конференцията се осъществява с подкрепата на Филип Морис България, Летище София, Девин, Булстрад, AstraZeneca, Mr. Bricolage и denkstatt.

Медийни партньори на събитието са darik.bg и dir.bg.

Повече можете да откриете тук, както и в LinkedIn и Facebook каналите на Darik Business Review.