Вносните превозни средства се натрупват в европейските пристанища, превръщайки ги в паркинги, докато автомобилните производители и дистрибуторите се борят със забавянето на продажбите и логистичните затруднения на Стария континент, включително и с липсата на шофьори на камиони.

Ръководителите на пристанищата и автомобилната индустрия посочват натрупването на китайски електрически автомобили като една от водещите причини за проблема. Някои компании резервират слотове за доставка до пристанището, без обаче да организират по-нататъшен транспорт.

В други случаи производителите на автомобили просто не успяват да осигурят камиони поради липсата на шофьори и оборудване за придвижване на превозните средства, пише Financial Times.

"Дистрибуторите на автомобили все повече използват паркингите на пристанището като депо. Вместо колите да се складират при дилърите, те се събират в автомобилния терминал“, коментират от ръководството на порта в Антверпен-Брюж, който е най-натовареното пристанище в Европа за внос на автомобили.

Проблемът обаче е валиден за всички големи европейски автомобилни пристанища.

Задръствания от китайски електромобили

Представители на автомобилната индустрия твърдят, че китайските производители на автомобили не продават превозните си средства в Европа толкова бързо, колкото са очаквали, което води до пренасищането на пристанищата в региона с непродадени коли, основно електрически. 

Някои електромобили, внесени от Китай, престояват в европейските портове до 18 месеца, като някои пристанища вече изискват от вносителите да предоставят доказателство за последващ транспорт.

Експерти по автомобилна логистика коментират пред FT, че много от разтоварените превозни средства просто остават в пристанищата, докато не бъдат продадени на дистрибутори или крайни потребители.

Чуй Донгшу, генерален секретар на Китайската асоциация на пътническите автомобили, казва, че вътрешното корабоплаване на европейските пазари е трудно за китайските марки и те трябва да подобрят своите следпродажбени услуги.

BLG Logistics - компанията, която управлява терминала за обработка на автомобили в германското пристанище Бремерхафен, второто най-натоварено пристанище в Европа в този сегмент, заяви, че е регистрирала по-дълго време на престой в своите съоръжения, след като федералното правителство на Германия спря да субсидира покупките на електромобили през декември миналата година.

"Запушването" на автомобилните терминали идва на фона на натиска за износ към Европа от страна на много китайски производители на автомобили, като BYD, Great Wall, Chery и SAIC.

Стимулирането на експорта им е необходимо, както за да поддържат функционирането на своите фабрики в Китай, така и за да се възползват от апетита на европейците за електрически коли.

Износът на автомобили от Китай през 2023 г. беше с 58% по-висок от предходната година, което доведе до значителни промени на пазара.

През първите два месеца на тази година водещите дестинации за износ на китайски електромобили, plug-in хибриди и водородни автомобили са Белгия, Обединеното кралство, Германия и Нидерландия. 

Търговският министър на Китай Уанг Вентао каза на среща с китайски производители на автомобили в Париж, че "обвиненията за свръхкапацитет са безпочвени“.

Автомобили има, но камиони - не 

Много от китайските компании изграждат екипи в Европа от нулата и изпитват логистични затруднения. Като новодошли на пазара, за тях е по-трудно да намерят транспортни компании, които да приоритизират поръчките им.

„Липсата на камиони е много често срещан проблем“, казва анонимен източник на изданието и добавя, че много от автовозите са били резервирани от Tesla.

Ситуацията оказва косвен ефект и върху корабите, които разтоварват колите.

Базираната в Осло United European Car Carriers, която е оператор на кораби за превоз на автомобили, посочва, че е имала „много разочароващи преживявания“, тъй като съдовете ѝ са били забавени в италианското пристанище Ливорно и гръцкото пристанище Пирея поради задръстванията в терминалите.

Това е поредното предизвикателство за световната система за превоз на автомобили, пише още изданието. Индустрията се бори от месеци с недостига на кораби, след като скокът в китайския износ на превозни средства предизвика 17% ръст в движенията на превозни средства на дълги разстояния спрямо предходната година.

Проблемите бяха допълнително изострени от атаките в Червено море, които значително удължиха времето за пътуване до Европа.