В претрупаната от избори година засега пазарите пренебрегват резултатите, като фокусът е насочен изцяло върху един вот, който може да повлияе на всичко - от международната търговия до дълга на развиващите се пазари. И това са президентските избори в САЩ през ноември.

Междувременно, гласоподавателите в Индия ще гласуват по-късно през месеца, като Нарендра Моди се очаква да спечели трети мандат като премиер на най-многолюдната страна в света.

Изборите в Тайван, Португалия, Русия и Турция вече се състояха. До края на годината страни, които съставляват над 60% от БВП на света и над половината от населението, ще са гласували.

Ето кои са някои от най-ключовите избори, които предстоят.

Индия

Коалиция, предвождана от партията на премиера Нарендра Моди Бхаратия Джаната (BJP), се очаква да спечели мнозинство в парламента. Упоритата инфлация - най-вече при храните, както и слабите темпове на създаване на нови работни места обаче може да навредят на шансовете на BJP.

Индия разбуни пазарите, като ограничи износа на ориз, пшеница и захар. Връщането към фискалния популизъм рискува да увеличи вече големия фискален дефицит на страната, което да доведе до още задължения.

От Международния валутен фонд (МВФ) изчисляват, че публичният дълг на Индия може да достигне 82.3% от БВП до 2024/25.

Парламентарните избори ще се проведат на етапи от 19 април до 1 юни, а гласовете ще се броят на 4 юни.

Южна Африка

На общите избори на 29 май управляващата партия Африкански национален конгрес (ANC) се очаква да изгуби парламентарното си мнозинство за първи път, откакто Нелсън Мандела я изведе до властта през 1994 г.

На фона на икономическата стагнация, прекъсванията на електрозахранването, безработицата и обвиненията в корупция, които отчуждават гласоподавателите, ANC може да се наложи да си партнира с Демократичния Алианс или с крайно лявата Борци за икономическа свобода.

Преди изборите правителството може да увеличи разходите, което да повиши задлъжнялостта. Ако ANC се съюзи с лява партия, социалните разходи може да се увеличат. Опасенията относно слабата валута и публичните финанси може да забавят понижението на лихвите в страната.

Европа

Социологически проучвания сочат, че националистически и евроскептични партии ще спечелят рекорден брой гласове в Европейския парламент. Крайнодясната Чега се представи добре на изборите в Португалия през март.

Дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) има преднина в социологическите проучвания, дори и на фона на очаквания популистки скок. Осигуряването на мнозинство обаче може да се окаже предизвикателство и да доведе до политически компромиси. Подкрепата за Украйна и климатичните политика са на фокус.

Италианските активи може да пострадат, ако засилването на позициите на популистките партии бъде счетено за отслабващ ангажимент към евроинтеграцията.

Въпреки това евроскептицизмът, проявил се в много избори през миналото и настоящото десетилетие, отслабна, оставяйки еврото относително необезпокояванo.

Изборите за Европейски парламент ще се проведат в периода 6-9 юни, докато тези в България, както и в Белгия, ще са на 9 юни. Изборите в Хърватия са насрочени за есента/зимата, а в Румъния за ноември. Датите за изборите в Австрия все още не са потвърдени.

Мексико

В насрочените за 2 юни избори мексиканците ще избират президент, конгресмени и осем губернатори на щати. Президентският кандидат на управляващата партия Движение за национално възраждане (MORENA) Клаудия Шейнбаум има преднина.

MORENA ще се опита да вземе две трети мнозинство в местния Конгрес, което ще ѝ позволи да прави промени в конституцията без подкрепата на позицията. Социологически проучване показват, че това може и да не се случи.

Супермнозинство в Конгреса на MORENA е сред пазарните рискове, тъй като партията може да приема важни реформи, които не са популярни сред бизнес лидерите, в това число и в енергийния сектор.

Венецуела

Президентът Николас Мадуро ще се бори за трети мандат на изборите в страната на 28 юли и на този етап не е ясно кой ще го предизвика - на фона на социалната, икономическа и политическа криза във Венецуела.

Победителят от предварителните избори на опозицията Мария Корина Мачадо получи забрана да участва в изборите, а на избрания ѝ заместник не беше позволено да се регистрира.

В замяна на подготовката на честни и свободни избори, САЩ вдигна петролните санкции срещу страната до средата на април и премахна вторичните забрани за търговия с определени венецуелски облигации.

Възстановяването на санкциите може да навреди сериозно. Петролният износ на Венецуела достигна четиригодишен връх, а цените на облигации нараснаха след паузата в санкциите. Страната може също така да се опита да преструктурира дълга си.

САЩ

Републиканецът Доналд Тръмп се изправя срещу демократа Джо Байдън в президентските избори на 5 ноември. Кампанията по преизбирането на Байдън се бори с опасенията на гласоподавателите относно икономиката, въпреки ръста на заетостта и силния растеж на БВП.

Тръмп е изправен пред повдигането на четири криминални обвинения, а наскоро искът му за отлагането на делото по обвинения срещу него, че е платил пари в замяна на мълчанието на порноактриса, беше отхвърлен.

Залогът в световен мащаб е голям, в това число и помощта за Украйна, ако Тръмп бъде избран. За акциите и валутите се очаква волатилен период.

Тръмп говори за 10% универсално мито върху вноса и 60% или повече за този от Китай. Европейски политици се опасяват, че той може да наложи отново мита върху вноса на европейска стомана и алуминий, които бяха премахнати от Байдън.

По-високите мита могат да подхранят инфлацията, да оскъпят долара и да навредят на други валути. Анализатори в Barclays очакват рязък спад на еврото, ако бъдат наложени мита. Те прогнозират паритет спрямо долара, ако Тръмп наложи 20% мита на европейските автопроизводители.

Великобритания

Общите избори във Великобритания трябва да се проведат до януари 2025 г. и се очакват до края на 2024 г. Местните и кметските избори на 2 май са голямо изпитание за управляващата Консервативна партия, която изостава за лейбъристите в социологическите проучвания.

На фона на стабилизиращата се икономика и домакинства, които все още се борят с високата инфлация, миналия месец британският министър на финансите Джереми Хънт предложи данъчни облекчения в бюджета, за да съживи изборните надежди.

Лейбъристката партия, която иска да покаже, че може да ѝ се има доверие по отношение на икономиката, обяви фискални правила, към които ще се придържа, ако вземе властта. Лейбъристите също така искат по-близки отношения с ЕС след брекзит, което би могло да подпомогне британския паунд.