Един от световните лидери в производството на кафе и чай - JDE PEET’S, ще разшири значително оперативния капацитет на завода си за кафе в Костинброд.

Инвестицията от 5 млн. евро е насочена към повишаване на капацитета за печене и опаковане и е продиктувана от нарастващото потребителско търсене, въвеждайки в производството ефективност, устойчивост и иновации.

През 2024 г. заводът за кафе очаква забележително увеличение на производствената продукция с 25%, съобщават от компанията.

Предприятието обслужва 18 пазара, включително България, Румъния, Унгария, Нидерландия, Гърция, Турция, Италия, Испания, Украйна, Франция, Германия, Чехия, Полша, Прибалтика, Австрия и Великобритания. То предлага широка гама от 85 крайни продукта от 20 сорта кафе.

JDE PEET's осигурява приблизително 4 100 чаши кафе или чай в секунда, като компанията е представена на повече от 100 пазара в глобален мащаб. В портфолиото й има над 50 марки, включително L'OR, Peet's, Jacobs, Senseo, Tassimo, Douwe Egberts, OldTown, Super, Pickwick и Moccona, Nova Brasilia и други.

През 2023 г. JDE PEET’S реализира общи продажби в размер на 8.2 млрд. евро и осигурява заетост на повече от 21 000 служители в световен мащаб.

Понастоящем у нас разполага с екип от почти 100 служители, а 10 нови работни позиции са разкрити в рамките на разширяване на дейността, което допълнително увеличава възможностите за заетост и икономически растеж в региона.

Зелени практики

Заводът за кафе в Костинброд намалява въглеродните емисии на пекарната си с 16%, което възлиза на 350-430 тона годишно. Емисиите на азотен оксид пък са намалени с повече от 60%.

Компанията инсталиране 820 слънчеви панела на покрива на завода, като слънчевата енергия задоволява 12% от общите енергийни нужди на предприятието. То използва енергия от 100% възобновяеми източници и генерира нулеви отпадъци за депониране.

В производството е въведен нов тип термично доизгаряне с вградено високоефективно оползотворяване на топлината, което осигурява надеждно унищожаване на миризми и увеличава енергийната ефективност чрез оползотворяване на отпадната топлина за производствена употреба.

Компанията минимизира загубите на енергия чрез усъвършенствана изолация, вградена в системата за печене. В новата пещ на завода се използва и висококачествена система за пречистване на газовете, която превъзхожда традиционните методи на каталитично доизгаряне.