Стъкларският гигант Şişecam (Шишеджам) ще инвестира 30 милиона долара в нова линия за производство на стъкло с покритие у нас. Тя ще бъде пусната в експлоатация през 2025 г., съобщават от компанията

Компанията, която е глобален лидер на пазара за стъкло и химикали, стартира производствената си дейност в България през 1997 г. Тя е най-големият турски инвеститор в страната, като общият размер на инвестициите й у нас възлиза на 925 млн. долара.

Новата производствена линия за стъкло с покритие ще отговори на нарастващото търсене на висококачествени продукти. Разнообразяването на портфолиото и увеличаването на производствените мощности ще задоволят нуждите на пазара и ще затвърдят позицията на компанията като лидер в сферата на плоското стъкло.

Историята на Şişecam ​

Şişecam е основана през 1935 г. като пионер на стъкларската индустрия в Турция. Днес компанията е световен лидер в сферите на стъклото и производството на химическите продукти.

Şişecam е единствената глобална компания, която работи във всички ключови области на производството на стъкло - плоско стъкло, домакинско стъкло, стъклен амбалаж и стъклени влакна.

Понастоящем тя е един от двамата най-големи производители на стъклени изделия в света и сред петимата най-големи производители на стъклен амбалаж и плоско стъкло. 

Sisecam е един от трите най-големи производители на калцирана сода в света и световен лидер в сферата на хромовите химикали.

Şişecam игра главна роля в сферите на плоското стъкло, домакинското стъкло, стъкления амбалаж, химикалите, автомобилното стъкло, стъклените влакна, добива на суровини и енергия и рециклирането.

Освен в Турция, Şişecam притежава производствени съоражения в Германия, Италия, България, Румъния, Словакия, Унгария, Босна и Херцеговина, Русия, Грузия, Украйна, Египет, Индия и САЩ.

С 89 години опит и над 25000 служители, Şişecam осъществява производствена дейност в 14 държави на четири континента и управлява мрежа за продажби в над 150 страни по света.