Един от най-отдалечените острови в света – известен с това, че на него е бил заточен Наполеон Бонапарт, е на път да посреща повече туристи.

Света Елена - малък скалист остров в Южния Атлантически океан, не посреща много посетители в миналото по една причина: това е едно от най-отдалечените населени места в света.

До 2017 г. са необходими пет денонощия пътуване с лодка, за да се стигне до британската отвъдморска територия, която е почти по средата между Южна Африка и Бразилия.

Днес - с ежеседмичните търговски полети и навлизането на високоскоростния интернет, местните власти се надяват да вдъхнат нов живот на прохождащата туристическа индустрия, която посрещна около 2100 туристи през 2023 г.

Островът има малко повече от 4000 жители или светци - както се наричат самите те, и вероятно ще привлече определен тип посетители.

„Това са хора с истинско желание да пътуват и да учат, а не с идеята „да отидем някъде, за да се насладим на слънце и вкусна храна“, казва Ема Филипс, чийто съпруг Найджъл е губернатор на Света Елена.

На острова времето може да бъде непредсказуемо и провизиите понякога свършват, но нещата стоят така, когато се намирате на 2800 км от най-близкия континент.

„Трябва да сте готови да прегърнете всичко това“, казва Филипс, докато възхвалява гостоприемните местни жители, богатата история и природните чудеса на острова. „Елате с отворен ум.“

Може би най-известен с изгнаничеството на Наполеон Бонапарт от 1815 г. до смъртта му през 1821 г., Света Елена включва множество обекти на културното наследство, издигнати в чест на сваления френски император.

Посетителите могат да посетят местата, на които е живял, както и да видят гроба му. Останките му обаче са върнати във Франция през 1840 г.

Столицата - Джеймстаун, е еклектична смесица от ново и старо. Британските колониални сгради от георгианската епоха са превърнати в малки магазини за търговия на дребно и хранителни стоки.

Има няколко магазина за DVD под наем - спомени от дните на острова преди навлизането на високоскоростния интернет, разказва Independent.

За тренировка с гледка изкачете 699-те стъпала на Стълбата на Джейкъб в края на града. Високото 182 метра стълбище първоначално е използвано за транспортиране на стоки между града и укрепленията на скалите отгоре.

Plantation House - на около 3 км южно от столицата, е грандиозно имение в джорджиански стил, построено през 1792 г. от Британската източноиндийска компания, която управлява Света Елена до 1834 г.

Сега официална резиденция на губернатора, къщата разполага с колекция от кралски портрети и оригинално обзавеждане, включително античен порцелан и полилей от последния дом на Бонапарт.

Добре поддържаният двор на Plantation House е дом на един от най-известните жители на острова - костенурка на име Джонатан. На приблизителната възраст от 192 години, тя държи световния рекорд на Гинес за най-старото живо сухоземно животно.

Джонатан се е срещал с няколко кралски особи, включително кралица Елизабет II, която посещава Света Елена през 1947 г., както и с принц Едуард, който пътува до острова през този януари.

„Джонатан е енигматична костенурка“, казва Тийни Луси - един от неговите гледачи, който изпълнява тази роля повече от десетилетие. „Хората обикновено знаят две неща за Света Елена: костенурката Джонатан и Наполеон Бонапарт.“ Тийни обаче не е сигурна коя е по-голямата знаменитост.

Джонатан е загубил зрението и обонянието си, но остава основна привлекателна сила за туристите - като Джили Хил, която пътува от Обединеното кралство, за да си направи селфи с него. „Мисля, че той е най-удивителното същество на земята“, посочва жената.