Инвеститорите по света се отдалечават все повече от фондовете, инвестиращи в сектора на възобновяемата енергия през тази година, вследствие на опасенията относно перспективите пред него и несигурността във връзка с изборната година в САЩ.

Инвестиращите в сектора на възобновяемата енергия отчитат сериозен отлив на средства в последните няколко години, подкрепени от желанието на потребителите да плащат повече за екологично устойчиви продукти и услуги и поддържащи политики в Съединените щати и Европа.

Сега обаче забавящото се въздействие от високите лихви върху инвестициите и несигурността относно бъдещите енергийни политики предизвикват сектора на възобновяемата енергия.

Какво говорят числата?

Данни на LSEG Lipper показват, че фондовете, които инвестират в акции на компании от сектора на възобновяемата енергия, отчитат отлив на средства от 4.8 млрд. долара през първото тримесечие на годината, което е най-голямата тримесечна сума до днес.

Handelsbanken Hallbar Energi отчита най-голям отлив през първите три месеца в размер на 458 млн. долара, следван от iShares Global Clean Energy ETF и Ninety One Global Environment Fund R Acc GBP с 335 млн. долара и 226 млн. долара, респективно.

Индексът S&P Global Clean Energy, съставен от водещи компании за слънчева и вятърна енергия и други бизнеси, свързани с възобновяема енергия, отчита спад от 10% тази година. S&P 500 Energy Index, в който влизат петролни и газови компании, бележи ръст от 16.3%.

Защо това е важно?

Глобалният капацитет на сектора на възобновяемата енергия нараства с темпове, които изостават значително от това, което е необходимо, за да се изпълнят целите, договорени в климатичната среща на ООН COP28 в Дубай, а намаляващият инвеститорски интерес може да попречи на напредъка към постигането на целите в областта на климата.

Водещите групи за вятърна енергия в света Siemens Energy, Orsted и Vestas прогнозират мрачна година за индустрията, изправена пред регулаторни забавяния, проблеми с оборудването и нарастващите разходи.

В САЩ много проекти за съхранение за соларна и слънчева енергия и за съхранение на енергия се облагодетелстваха от приетия през 2022 г. Закон за намаляване на инфлацията на администрацията на президента Джо Байдън.

Сега има опасения, че Доналд Тръмп може да отмени някои от данъчните отстъпки и да се върне към подкрепа за производството на изкопаеми горива, ако спечели изборите през ноември.

"На фона на ръста при конвенционалната енергия, мисля, че алтернативните фондове ще изпитват затруднения в обозримо бъдеще и предстои да видим какво ще донесат изборите," казва Мат Уилър, управляващ директор капиталови пазари във Phoenix Capital Group Holdings.