Към кои компании от SOFIX се насочват инвеститорите от началото на годината? А в последните 12 месеца?

Отговорът на тези въпроси ни дават данни на Централен депозитар, показващи броя на акционерите в публичните дружества. Ръстът на акционерите в една компания означава, че все повече инвеститори влагат пари в нейните книжа.

Това може да се дължи както на добри финансови резултати, така и на добри перспективи за развитие, обратни изкупувания на собствени акции, покупки от страна на ръководни кадри и др.

Едва при 1 от 15-те дружества, част от SOFIX, броят на акционерите е скочил с повече от 100 от началото на годината, показва справка на Darik Business Review. При две от компаниите е налице повишение от над 300 акционери спрямо година по-рано.

Шелли Груп е добавила 164 акционери от началото на 2024 г. спрямо 95 при Софарма и 78 за Първа инвестиционна банка. В топ 5 по този показател са още Българска фондова борса (51) и Елана Агрокредит (26).

На минус са Химимпорт (-24), както и два от бившите приватизационни холдинга – Холдинг Варна и Доверие Обединен Холдинг, намалили акционерите си с 22 и 16.

При тях обаче това е нормална тенденция, тъй като разполагат с голям брой притежатели на бонови книжки, които продават собствеността си.

Спрямо година по-рано най-голям спад се отчита при Доверие Обединен Холдинг (-107), докато ръст от 354 и 330 акционери има при Софарма и Шелли Груп.

При Агрия Груп Холдинг статистиката показва повишение от 87 ипвеститори, докато при Първа инвестиционна банка и Българска фондова борса новите притежатели на акции са 61.

* Авторът на притежава акции от посочените дружества.
** Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на активи.
*** Сравнени са данните от ЦД към 10.04.2024 г. и 11.04.2024 г.