Саудитска Арабия е била принудена да намали плановете си за изграждането на 170-километров пустинен мегаполис, инвестицията в който възлизаше на 1.5 трлн. долара, според запознати източници.

The Line (в превод Линията) - част от дръзкия и футуристичен проект NEOM - трябваше да бъде дом на около 1.5 млн. души до края на десетилетието. Предишните планове предвиждаха той, в крайна сметка, да увеличи пълния си капацитет до 9 млн. обитатели.

Градът обаче ще се простира само на 2.4 км и ще приюти по-малко от 300 000 жители до 2030 г. Това сочат данните от нов доклад на Bloomberg, цитиращ документи и източници, близки до проекта.

В резултат на съкращаването на плановете за строителството на The Line, поне един изпълнител е започнал да уволнява работници, се казва в публикацията.

Зашеметяващите концептуални изображения, публикувани от кралството през 2022 г., показваха огромна огледална структура, прорязваща пустинята близо до кристално сини океански води.

Това е една от петнадесетте разработки, които формират проекта NEOM - включващ също индустриален град, пристанища и туристически забележителности, които кралството постепенно обявява от 2021 г. насам.

Но The Line беше перлата в проекта на престолонаследника Мохамед бин Салман „Визия 2030“ - задвижен, за да разнообрази зависимата от петрола икономика на страната му, както и да подобри имиджа й на световната сцена.

Според Саудитска Арабия, проектът, който се очакваше да струва 1.5 трилиона долара, ще бъде „безпрецедентно преживяване“, запазващо „заобикалящата го природа“.

Мегаполисът трябваше да включва два успоредни небостъргача, простиращи се през пустинен и планински терен, с огледални фасади отвън.

Според саудитски служители, той ще трябваше да бъде построен на етапи, покривайки 170-километрова пустинна ивица по крайбрежието в западната провинция Табук - като западният й край сочи над Червено море към Египет.

Bloomberg обаче съобщава, че тези планове днес са драстично намалени - структурата ще се простира само на 2.4 км, което е повече от 98 процента спад в размера.

Не е ясно дали The Line ще включва двойните небостъргачи, които се виждат на концептуалните изображения, или ще трябва да се преразгледа целият проект, след като размерът му е намален.

Позовавайки се на свои източници, Bloomberg съобщава, че Саудитска Арабия все още не е одобрила бюджета на NEOM за 2024 г. и че огромните разходи започват да тревожат официалните лица.

Някои проекти, очертани във Визия 2030, вече се очаква да бъдат отложени след края на десетилетието, като министърът на финансите Мохамед Ал Джадан каза през декември, че е необходимо повече време за изграждане на „фабрики“ и „достатъчно човешки ресурси“.

„Забавянето, или по-скоро удължаването на някои проекти, ще обслужва икономиката“, каза той.

NEOM беше обявен за първи път през 2017 г., като престолонаследникът принц Мохамед бин Салман изнесе презентация за The Line през юли 2021 г. - привличайки вниманието както на градостроителите и архитектите, така и на широката общественост по света.

В оригиналния си дизайн, ако беше построен в Обединеното кралство, The Line щеше да се простира между Лондон до Бирмингам или дори от Лондон до Франция. В САЩ това би било разстоянието между Ню Йорк и Филаделфия.

За разлика от разпръснатите градове, с които сме свикнали днес, огромният метрополис щеше да се съдърже в двете огледални структури - всяка от които се издигаше на 152 метра над морското равнище, по-високи от Емпайър Стейт Билдинг.

С широчина само 182 метра, The Line трябваше да бъде отговорът на Саудитска Арабия на неконтролираното и разточително градско разрастване, наслояване на домове, училища и паркове един върху друг в това, което проектантите наричат „урбанизъм с нулева гравитация“.

Според първоначалната информация, жителите трябваше да задоволяват всичките си ежедневни нужди в рамките на пет минути пеша, като същевременно имат достъп и до други атракции, като ски писти и високоскоростна железница, пренасяща ги от единия до другия край на града в рамките на 20 минути.

За да може влакът да измине 107 км за 20 минути, той трябва да пътува с 511 км в час – с 25 км в час по-бързо от скоростната линия Пекин - Шанхай, който е една от най-бързите железопътни линии в света.

В своята презентация принц Мохамед очерта още по-амбициозна визия, описвайки утопия без автомобили, която ще се превърне в най-добрия за живеене град на планетата.

По онова време обаче анализаторите отбелязаха, че плановете за NEOM са се променили през годините, подхранвайки съмненията дали The Line някога ще стане реалност.

Някога той беше рекламиран като регионална „Силиконова долина“, биотехнологичен и дигитален център, разположен на 26 кв. км.

Но също така беше средство за преосмисляне на градския живот върху терен от само 34 кв. км и за справяне с това, което принц Мохамед описва като „кризи за живеене и екологични кризи“.

Мястото ще се захранва от 100 процента възобновяема енергия и ще разполага с „целогодишен умерен микроклимат благодарение на естествена вентилация“, се казва в рекламния видеоклип.

Нещо, което би било необходимо, като се има предвид, че температурите в Саудитска Арабия могат да варират от 27 градуса до 43 градуса.

Не е изненадващо, че The Line - и NEOM като цяло, повдигаха много вежди заради предложения, като летящи таксита и роботи камериерки, а архитекти и икономисти поставяха под съмнение осъществимостта им.

Длъжностни лица по-рано казваха, че общото население на The Line ще надхвърли един милион, но принц Мохамед посочи, че числото, всъщност, ще достигне 1.2 милиона до 2030 г., преди да се покачи още повече до 2045 г.

В промоционален видеоклип, публикуван от кралството, се предполага, че девет милиона души могат да живеят в The Line при пълен капацитет.

Смайващата цифра е част от очаквания бум на населението в цялата страна, който, според принц Мохамед, ще бъде необходим, за да превърне Саудитска Арабия - най-големия износител на суров петрол на планетата – в икономическа сила.

Целта за 2030 г. е 50 милиона души - половината саудитци и половината чужденци, да живеят в кралството спрямо приблизително 34 милиона днес. До 2040 г. целта е 100 милиона души, посочи той през 2022 г.

„Това е основната цел зад изграждането на NEOM - да се повиши капацитетът на Саудитска Арабия и да се привлекат повече граждани в страната. И след като го правим от нищото, защо трябва да копираме нормалните градове?“ каза принц Мохамед.

Осъществимостта на проекта обаче отдавна беше поставена под въпрос. Архитектът и урбанистът Етиен Бу-Абдо каза по повод концептуалните изображения, че създателите на проекта са се обърнали за създаването им към „дизайнери на видеоигри“.

Той заяви още, че планът включва „много технологии, с които днес не разполагаме“. Редица ключови характеристики на The Line - особено тези, свързани с енергетиката и транспорта, се основават на технологии, които не съществуват дори в прототипна форма.

Докато в Саудитска Арабия вероятно новината за промяната в проекта ще предизвика срам, тя със сигурност ще донесе облекчение на природозащитниците, които се притесняваха от въздействието на The Line върху околната среда.

Експерти предупредиха миналата година, че огромната огледална повърхност ще бъде „смъртоносен капан“ за милиони птици, мигриращи между Европа и Африка всяка година.

Новината за промяната в The Line идва само седмици, след като Саудитска Арабия обяви последния си изключително амбициозен проект, част от NEOM: най-дългия инфинити басейн в света, построен на покрива на курорт с 250 стаи.

Treyam - представен през март с компютърно генерирани концептуални изображения, ще бъде луксозен комплекс, простиращ се над пустинна лагуна, с близо половин километър дълъг плувен басейн на покрива му.