Цените на петрола може да скочат до 100 долара за барел или повече, казват пазарни наблюдатели, след като Иран атакува по въздуха Израел, което предизвика опасения от регионална война.

Иран разполага с огромни петролни ресурси и е третият най-голям производител в петролния картел ОПЕК. Всяко нарушаванe на производството на страната за доставки на световните пазари би могло да повиши цените на суровината, казват анализатори пред CNBC.

Пазарите също така ще следят отблизо за случващото с Ормузкия проток, през който ежедневно преминава една пета от световното производство на петрол.

“Всяка атака срещу съоръжения за производството или износ на петрол би покачило цената на брента до 100 долара, а затваряне на Ормузкия проток би довело до цени в диапазона 120 - 130 долара за барел,” казва Анди Липов, президент на Lipow Oil Associates.

В събота Иран изстреля над 300 дрона и ракети срещу Израел, като това беше първият случай, в който Иран организира пряка атака срещу еврейската държава.

“По-голяма част” от иранските дронове и ракети са били прихванати, според говорителя на израелските отбранителни сили контраадмирал Даниел Хагари. По негови думи 10-годишно момиче е било тежко ранено от шрапнел, но няма други жертви.

Нападението на Иран беше в отговор на израелски въздушен удар срещу консулството на страната в Дамаск, Сирия по-рано през месеца. Иран обвини Израел, че е бомбардирала част от посолството ѝ на 1 април, убивайки седем ирански военни, сред които трима висши командири.

Мисията на Иран в ООН обяви, че след въздушната атака “въпросът може да се счита за приключен.” Оттам обаче предупредиха, че реакцията на страната би била “значително по-сериозна”, ако има нови ответни действия от страна на Израел.

Цените на петрола се понижават леко в началото на новата седмица. Глобалният бенчмарк брент поевтинява с 0.20%, до 90.27 долара за барел, докато цената на щатския лек суров петрол се понижава с 0.32%, до 85.39 долара за барел.

Нещата се задълбочават от годините на недостатъчни инвестиции в проучването и добива на петрол, след като геополитическите събития направиха глобалните доставчици на петрол по-уязвими, казва Джош Йънг, портфейлен мениджър в компанията за петролни и газови инвестиции Bison Interests.

“Недостатъчните инвестиции правят производството по-уязвимо и увеличават вероятността от супер скок на цените до над 100 долара за барел, ако предлагането бъде нарушено,” казва той.

“Смятам, че цените ще достигнат рекордни нива през този цикъл поради недостатъчните инвестиции в проучване и разработване на нови залежи,” допълва Йънг.

Петролът е изправен пред значителен естествен спад на производството. Темпът на спад за конвенционалните петролни кладенци е около 15%, по оценки на Morgan Stanley.

Цените на петрола нараснаха в последните дни заради нарушения на търговията и забавяния, причинени от нападения срещу кораби в Червено море.

Засилването на санкциите срещу Иран?

Иран е доминираща сила в Близкия Изток и финансира и подкрепя групировки, които са против Израел, като палестинската Хамас, ливанската Хизбула, йеменските бунтовници хути и сирийската администрация на президента Башар Асад.

Продължаващият конфликт в Газа често е определян като прокси война между Израел и Иран.

Президентът на САЩ Джо Байдън заклейми нападението срещу Израел, допълвайки, че Вашингтон е помогнал за “свалянето на почти всички дронове и ракети.” 

“Нашият ангажимент към сигурността на Израел срещу заплахи от Иран и нейни проксита е непоколебима,” написа още Байдън в социалната платформа X.

Той обаче е заявил на премиера на Израел Бенямин Нетаняху, че САЩ няма да участва в нападение срещу Иран, според високопоставен служител на администрацията.

Ако Иран продължи да ескалира военните действия, САЩ и нейните съюзници ще бъдат поставени “под натиск да засилят санкциите отново,” казва главният икономист на Betashares Дейвид Басанийс.

Износът на петрол на Иран нарасна през последните няколко години, като САЩ “изглежда пасивно приемаше това като начин да се поддържа натиск върху глобалните цени на петрола,” допълва той.