Ако преди е имало някакви съмнения, председателят на Федералния резерв на САЩ Джеръм Пауъл до голяма степен бетонира вероятността скоро да няма понижения на лихвените проценти.

Сега на Уолстрийт вече се питат дали централната банка ще понижи въобще лихвите тази година.

Тази седмица Пауъл заяви, че “липсва по-нататъшен напредък” по отношение на понижаването на инфлацията до целевото ниво от 2% на Фед, което означава, че натрупването на достатъчно увереност за начало на облекчаване на паричната политика “вероятно ще отнеме повече от очакваното”.

“Състоянието на икономиката е точно такова, каквото го желаят. Сега просто са фокусирани върху данните за инфлацията. Въпросът е каква е летвата тук?” казва пред CNBC Марк Занди, старши икономисти в Moody’s Analytics.

“Моето усещане е, че те имат нужда от два, може би три поредни месеца, в които инфлацията отговаря на целта за 2%. Ако това е летвата, това може да се случи най-рано през септември. Просто не очаквам понижения на лихвите преди това,” допълва той.

Тъй като, според повечето прогнози, инфлацията ще е около 3% и няма да се променя осезаемо в продължение на няколко месеца, Фед се намира в трудно положение малко преди постигането на своята цел.

Очакванията на пазарите по отношение на лихвите са силно волатилни в последните седмици, тъй като Уолстрийт следва променящата се реторика на Фед.

Към сряда трейдъри определяха на 71% вероятността централната банка да изчака до септември с повишението на лихвите, като очакванията това да се случи през юли бяха 44%, според индикатора на CME Group FedWatch.

Що се отнася до второ понижение на лихвите, очакванията клонят към такова през декември, но въпросът остава отворен.

“В момента моите основни очаквания са за две понижения – през септември и през декември, но може и да е само едно през ноември,” казва Занди, който смята, че президентските избори може да се намесят в уравнението, въпреки че от централната банка са казвали, че не се влияят от политиката.

„Реален риск“ да няма понижения на лихвите до 2025 г.

Несигурността се разпространи на Уолстрийт. Вероятността, според пазара, годината да приключи без понижения на лихвите беше оценявана на около 11% в сряда, но тази опция не може да бъде пренебрегвана на този етап.

Икономисти на Bank of America смятат, че има “реален риск” Фед да не понижи лихвите до март 2025 “най-рано,” въпреки че засега се придържат към прогноза за единствено понижение през декември. В началото на 2024 г. пазарите очакваха най-малко шест понижения от четвърт процентен пункт.

“Смятаме, че от централната банка няма да се чувстват достатъчно комфортно, за да започнат цикъл на понижение на лихвите през юни или дори септември,” казва икономистът от BofA Стивън Джуно.

“Накратко, това е реалността на зависещия от данните Фед. Тъй като тези за инфлацията надхвърлят очакванията в началото на годината, не е особено изненадващо, че резервът се противопоставя на спешността от понижение на лихвите, особено като се имат предвид силните данни за икономическата активност.”

Разбира се, все още има надежда инфлацията да се понижи в идните месеци и това да предостави възможност на централната банка за облекчаване на паричната политика.

От Citigroup, например, все още очакват Фед да започне да облекчава паричната политика през юни или юни и да понижи лихвите на няколко пъти тази година.

Пауъл и неговите колеги “ще бъдат приятно изненадани” от данните за инфлацията в идните месеци, смята икономистът на Citi Андрю Холенхорст, който допълва, че Фед “е готов да понижи лихвите или при забавяне на инфлацията на годишна база, или при евентуални признаци за слабост в данните за икономическата активност.”

От Goldman Sachs отложиха прогнозата си за месеца, в който очакват облекчаване на парична политика, но само от юни за юли, тъй като “по-общият дезинфлационен наратив остава непокътнат,” според Ян Хуциус, старши икономисти на инвестиционната банка.

Надвиснала опасност

Ако това е вярно, тогава “паузата по отношение на понижението на лихвите би била прекратена и Фед би продължил напред,” смята Кришна Гуха, ръководител на екипа за глобална политика и стратегия в Evercore ISI.

Гуха обаче също така отбелязва и широкият обхват на политическите възможности, който Пауъл отвори в своето изказване от тази седмица.

“Смятаме, че въпреки това Фед остава некомфортно зависим от данните и силно уязвим на намаляване на броя на пониженията от 2-3 на 1, ако инфлацията в краткосрочен план не окаже съдействие,” допълва той.

Вероятността Фед да се заинати повишава възможността за допускането на грешка по отношение на паричната политика.

Въпреки устойчивата икономика, по-високите лихви в по-продължителен период от време може да поставят под заплаха стабилността на пазара на труда, да не говорим за сфери от финансовия сектор, като регионалните банки.

Занди казва, че Фед вече би трябвало да понижава лихвите, тъй като инфлацията падна доста от върховете си от средата на 2022 г., допълвайки, че фактори, свързани с жилищния пазар, са единственото нещо, което стои между централната банка и нейната цел за 2% инфлация.

Грешка на Фед по отношение на паричната политика “е най-значимият риск за икономиката на този етап. Те вече достигнаха своята цел за пълна заетост. Почти постигнаха и целта си за инфлацията,” казва Занди.

“Може да се случат различни неща и смятам, че трябва да сме смирени по отношение на финансовата система,” допълва той. “Те рискуват да счупят нещо. И с каква цел? Ако бях част от комисията, която взема решенията за лихвите, щях да застъпвам сериозно тезата, че вече трябва да понижаваме.”