Европейската централна банка (ЕЦБ) почти сигурно ще запази лихвените проценти на рекордно високо ниво на своето заседание днес.

Институцията вероятно обаче ще даде индикации, че понижение на лихвите може да бъде предприето още през юни - предвид резкия спад на инфлацията и продължаващото слабо представяне на икономиката.

ЕЦБ не е променяла лихвите от септември, но вече даде знак, че на хоризонта се задават понижения, като ръководителите на институцията изчакват още няколко индикатора по отношения на заплащането, преди да „дръпнат спусъка“.

Единственото усложнение може да настъпи, ако Федералният резерв на САЩ забави облекчаването на собствената си парична политика, въпреки че дори и това може да забави, но не и да спре ЕЦБ, предвид увеличаващата се разлика в представянето на най-голямата икономика в света и на тази на еврозоната.

Икономиката на еврозоната се намира в стагнация в шесто поредно тримесечие, а пазарът на труда започва да отслабва.

Междувременно, щатската икономика продължава да расте, пазарът на труда остава силен, а инфлацията нарасна с повече от очакваното през миналия месец, което повишава риска от забавяне на растежа на цените.

"Юни изглежда като компромисен месец между двата лагера в ЕЦБ по отношение на движението на лихвите," посочват в свой анализ от Deutsche Bank.

"Поддръжниците на по-високите лихви признават, че перспективите по отношение на инфлацията са се подобрили, но не искат да бързат с облекчаването на паричната политика през април.

В другия лагер може да са доволни от липсата на съпротива срещу пониженията и да изчакат до юни, когато ще има по-голям консенсус относно свалянето на лихвените проценти."

Ръководителите са споменавали толкова често понижението на лихвите през юни, че инвеститорите на практика го считат за предварително поет ангажимент и всяко отмятане рискува да навреди на доверието в ЕЦБ.

Президентът на банката Кристин Лагард обаче вероятно ще избегне дискусията на тема какво ще се случи след юни, най-вече защото засега няма консенсус относно това колко бързо трябва да падат лихвите.

Пазарите очакват понижения на лихвите с 80 базисни пункта тази година, или между три и четири хода, но тези прогнози варират значително.

Подхранвайки очаквания за понижение на лихвите, инфлацията намаля до 2.4% през миналия месец и може да падне до целевото ниво на ЕЦБ от 2% преди края на година. Прогнозата на банката е, че това ще се случи през 2025 г.

Междувременно, бързото нарастване на заплатите, което е считано от ЕЦБ за най-голямата заплаха за инфлацията, се забавя, пазарите на труда отслабват, инвестициите са слаби и банковото кредитиране стагнира, като всичко това сочи към по-нататъшен спад в ценовия натиск.

"Смятаме, че ЕЦб може да спре малко над неутралната лихва и прогнозираме крайни нива от 2.25%-2.50%," казва Антонио Вилароя от Santander CIB.

"В резултат на това, на ЕЦБ няма да ѝ се налага да понижи лихвите със 150-175 базисни пункта за малко повече от три тримесечия. По тази причина времето за пропускане на понижения и паузи изглежда много ограничено и смятаме, че най-вероятният сценарий е понижение от 25 базисни пункта на заседание."

Повечето останали анализатори обаче предвиждат по-бавни ходове, като ЕЦБ може да пропусне пониженията в заседание или две - вероятно през юли или октомври, когато не публикува нови прогнози за инфлацията и икономическия растеж.

Фед може също да наруши плановете й. Централната банка на САЩ все още не изключва понижения на лихвите през тази година, но пазарите се съмняват все повече, предвид забележителната сила на щатската икономика и възходящите изненади при инфлацията.

Понижения на лихвите, които са прекалено близо до президентските избори през ноември в САЩ, може също така да предизвикат обвинения в политическа намеса.

От ЕЦБ настояват, че определят политиката си независимо, но продължителното разминаване с Фед, който обикновено задава темповете за глобалната икономика, може да бъде контрапродуктивно.

По-бързи понижения на лихвите от страна на ЕЦБ пък биха могли да отслабят еврото и да повишат доходността по държавните облигации, така че пазарите просто биха отменили част от работата й.

Понижение на лихвите през юни би изпреварило Фед при всички случаи, но ЕЦБ ще внимава да не избързва прекалено много.