Земята потъва под краката на милиони жители на големите градове на Китай. Човешки дейности излагат крайбрежните райони на страната на по-голям риск от наводнения и покачване на морското равнище, показват нови изследвания.

Почти половината от градските райони на Китай, обитавани от 29% от населението на страната, потъват по-бързо от 3 милиметра годишно, според проучване, публикувано в четвъртък в списание Science.

Това са 270 милиона души, живеещи на потъваща земя. Междувременно, 67 милиона души живеят на земя, която се сляга по-бързо от 10 милиметра всяка година.

Изследователите казват, че необузданото извличане на подпочвени води в страната е един от основните фактори за това. Градовете изпомпват вода от подземни водоносни хоризонти по-бързо, отколкото могат да бъдат попълнени - ситуация, влошена от сушата, предизвикана от изменението на климата.

Прекомерното изпомпване понижава нивото на подземните води и води до потъване на горната земя. Тя вече се сляга и заради нарастващата тежест на самите градове.

Почвата може да се уплътни естествено от тежестта на седиментите, натрупващи се с времето, както и от тежките сгради, притискащи земята, което води до постоянно потъване.

Слягането на земята не е проблем само в Китай. В САЩ десетки крайбрежни градове, включително Ню Йорк, потъват. В Нидерландия 25% от земите вече се намират под морското равнище. А в Мексико Сити - вероятно най-бързо потъващият град в света, земята пропада със скорост до 50 см годишно.

Въздействието на този процес обикновено е по-лошо по бреговете, където морското ниво се покачва. Тази комбинация излага повече земя, хора и имущество на разрушителни наводнения.

Проучването предполага, че приблизително една четвърт от бреговете на Китай ще попаднат под морското равнище поради потъване и покачване на водните нива, което обрича района на колосални щети и излага животи на риск.

Тиендзин, Шанхай и районите около Гуанджоу са значително изложени на двата проблема, установява проучването, цитирано от CNN.

Някои крайбрежни райони в Китай вече са изградили физическа защита срещу нарастващия риск от наводнения, което не е взето предвид в изследването. Шанхай, например, има „впечатляващи“ системи от високи диги.

„Такива масивни системи от крайбрежни диги до голяма степен ще намалят риска от наводнения, дори като се има предвид слягането на земята и покачването на морското равнище“, казва Шенли Тао, съавтор на изследването и професор в Пекинския университет, пред CNN. 

Проучването е „научно стабилно“ и свърши „добра работа“, подчертавайки, че слягането не е само „крайбрежен проблем“, посочва Леонард Охенхен, докторант във Virginia Tech, който наскоро публикува проучване за слягането на земята в САЩ.

„Повечето градове страдат от слягане, но ние фокусираме вниманието си върху крайбрежните райони поради покачването на морското равнище“, казва Охенхен. „Въпреки това повечето градски центрове потъват със скорости, сравними или дори по-големи от слягането край брега.“

Китайското правителство се бори с потъването по няколко начина, включително чрез прилагането на строги закони за контрол на изпомпването на подпочвени води през последните няколко години. Шанхай и околните райони ограничават този процес, което забавя скоростта на слягане в региона.

Китай също така черпи вода от река Яндзъ - включително и за Пекин, който страда от недостиг на водни ресурси. Проектът предотвратява необходимостта от прекомерно изпомпване на подпочвените води и е спрял слягането на земята в мегаполиса, установява проучването.

„Вярвам, че усилията на правителството ще решат проблема“, казва Тао. „Но бих предложил да продължим да контролираме изпомпването на подпочвени води за големите градове и постоянно да поддържаме системи от диги в крайбрежните земи.“