Ново меме се споделя широко тази седмица в акаунти в социалните медии в столицата на Колумбия - Богота, докато градът се бори с водната криза.

Това е изображение на Си Монтгомъри Бърнс - суперзлодея от анимационния сериал „Семейство Симпсън“, който се появява на вратата с куп червени рози и кутия шоколадови бонбони във формата на сърце. Усмихвайки се, той казва: „Видях, че режимът ви на водата е различен от моя.“

Мемето отразява черното чувство за хумор на някои жители на Богота след съобщението на градските власти в понеделник, че ще трябва да ограничават водата, тъй като сушата, подхранвана от Ел Ниньо, тласка вододайните зони към рекордно ниски нива.

Режимът влезе в сила в четвъртък сутринта. Богота и десетки околни градове са разделени на девет различни зони, като битовата течаща вода се спира за 24 часа във всяка зона при ротация, която ще се нулира на всеки 10 дни.

Мерките ще засегнат приблизително 9 милиона души, съобщава CNN. Създадени са планове и за извънредни ситуации, за да се гарантира, че училищата и болниците ще бъдат снабдявани с вода непрекъснато, посочват властите.

Но както подсказва мемето от „Семейство Симпсън“, някои жители вече се чудят дали няма да им се наложи да гостуват на приятели, живеещи в друг район на града, за да имат достъп до питейна вода.

Мерките са част от план за извънредни ситуации, въведен от колумбийското правителство и кмета на града, след като язовирите достигнаха „исторически ниски“ нива.

Вододайните зони Чуза и Сан Рафаел - част от системата Чингаза, която осигурява 70% от питейната вода на града, са в особено критично състояние, според местните власти.

„Нека не губим и капка вода в Богота“, поиска кметът Карлос Фернандо Галан на пресконференция в понеделник, добавяйки: „Това ще ни помогне ограниченията да бъдат премахнати по-бързо или намалени.“

Галан призова за „устойчива във времето промяна в поведението и гарантира, че водата е достатъчна за всички“, добавяйки, че някои от язовирите са с капацитет под 20%, в сравнение с историческите средни стойности за това време на годината.

Не е необичайно градовете в Латинска Америка да се сблъскват с водни кризи. Богота се присъединява към Мексико Сити на северозапад, който също е на ръба на изчерпване на водата, тъй като комбинацията от изменението на климата, Ел Ниньо, географията и бързото градско развитие поставят неговите водни ресурси на огромен натиск.

Но това е първият път в новата история, в който Богота е принудена да въведе режим на водата.

Кацнал на планинско плато, градът е една от най-високите столици в света на повече от 2600 метра над морското равнище. На изток са върховете на Андите, на запад е тучна долина, през която се вие Магдалена - най-голямата река в Колумбия и жизненоважен източник на вода.

Влагата от тропическите дъждовни гори по Магдалена се издига нагоре по планинските долини и се сблъсква с по-ниските температури на върха, генерирайки дъжд.

Както всеки местен знае, дъждът е доста често срещано явление в града, който разчита в голяма степен на него за нуждите си от вода.

„Повечето градове по света зависят от водоносни хоризонти за своето водоснабдяване. Богота е различна с това, че почти цялото ни снабдяване идва от повърхностни води, които са по-податливи на дъждовните модели“, посочва Армандо Сармиенто, професор по екология в университета Хавериана в Богота.

Именно тази зависимост от дъжда прави Богота особено уязвима на суша, казва Сармиенто пред CNN. А от миналата година градът е преживял дълги сухи периоди поради въздействието на Ел Ниньо, според местните власти.

Ел Ниньо е естествен климатичен модел, произхождащ от Тихия океан по протежение на екватора, който влияе върху времето по целия свят. В Колумбия той доведе до по-високи температури и по-малко валежи.

В изключително разделената политически страна неотложността на справянето с Ел Ниньо е рядка точка на консенсус. Правителството издаде указ за извънредно положение през януари, за да мобилизира ресурси в опит да се бори с опустошителните последици, включително горски пожари и недостиг на вода.

Плановете за режима на водата в Богота бяха подкрепени от президента на страната, който исторически няма добри отношения с кмета на града.

Омбудсманът на Колумбия - граждански орган, натоварен със защитата на гражданските и човешките права, излезе с изявление във вторник, в което се казва, че дългосрочното надеждно водоснабдяване е основно човешко право, а министерството на околната среда през февруари стартира кампания с хаштаг #ElNinoNoEsUnJuego (El Niño не е игра), за да предупреди колумбийците да не подценяват кризата.

Тъй като глобалното затопляне прави екстремните метеорологични условия, като горещи вълни и суша, по-чести и по-тежки, експертите предупреждават, че напрежението върху водните системи на градовете само ще се увеличи.

Министърът на околната среда на Колумбия Сусана Мухамад призова градските власти да изготвят дългосрочни планове за намаляващите водни запаси.

Екологът Сармиенто заяви, че макар да е трудно да се предвиди как ще се развие климатът през следващите години, както градът, така и страната, като цяло, трябва да бъдат по-добре подготвени за бъдещи кризи в много по-голям мащаб.

„В моменти като този всеки се фокусира върху индивидуалните потребности, като например ограничаване на вземането на душ“, каза той.

Но проблемът е много по-голям - особено в Богота, която е и една от най-натоварените индустриални зони в Колумбия, добавя ученият. „Трябва да преосмислим използването на вода като общество.“