Все повече потребители осъзнават необходимостта от политиките за опазване на околната среда и устойчивото развитие, като на свой ред изискват от компаниите да бъдат отговорни към тези процеси.

Това заяви Петя Манастирска, мениджър „Устойчиво развитие и качество“ в Девин ЕАД. Тя взе участие във форума ESG - Investing in our Future, организиран от Darik Business Review. 

"Хората, които се занимават със законодателство и политики, свързани с устойчивото развитие, знаят, че тази тема се развива от години, много преди да се появи абревиатурата ESG.

Нейните три стълба са ключови за бизнеса отдавна, така че и при нас в Девин стратегията е базирана точно на тях - опазване на околната среда, социална отговорност и добро корпоративно управление", заяви Манастирска. 

От 2017 г. Девин е част от белгийската група Spadel, която е със 100-годишна история и богат опит в управлението на процесите, свързани с устойчивото развитие.  

Как ESG регулациите променят процесите в компанията? 

Според Петя Манастирска, бизнес лидерите трябва много добре да разбират какво се случва в компаниите им и в заобикалящия ги свят, защото от това зависи развитието им. 

Концепцията, която Девин следва в момента, е под надслов "Извор на промяна" ("Source of Change"), като първата трансформация, продиктувана от тази промяна, идва от това, че мениджмънтът започва да мисли стратегически и дългосрочно, обръщайки внимание не само на настоящите и бъдещите регулации. 

"Ние правим много проучвания и сравнения с компании в чужбина, за да можем да разберем как се тълкуват тези промени и как те биха могли да се отразят върху нашия бизнес. Чисто стратегически, това е първото направление, по което политиките за устойчиво развитие променят вътрешната среда във фирмата", обясни Манастирска. 

Какво значение има поставянето на конкретни цели? 

"В бизнеса целите винаги трябва да са измерими, за да знаем какво сме постигнали. По отношение на нефинансовото отчитане и показателите, трябва да се следят, много международни компании, а и в България, отдавна изчисляват собствения си въглероден отпечатък от т. нар. обхват 1 и обхват 2. Новото е, че сега вече се изисква и отчетност за обхват 3, който е по веригата на доставки и целия жизнен цикъл на продукта", коментира Манастирска.

По думите ѝ, тези данни, така или иначе, съществуват в организациите, просто трябва да бъдат събрани и анализирани по подходящ начин, за да бъдат в съответствие с директивата за нефинансово отчитане и европейските стандарти.  

Тя даде пример с потреблението на електроенергия, което се следи внимателно от компаниите, защото представлява разход за тях. Сега обаче гледната точка трябва да бъде осмислена не само във финансов аспект, но и като влияние върху трите стълба на ESG. 

Как се променя потребителската култура? 

"Много е важно компаниите да имат отговорност към потребителите. Ние трябва да правим отговорен маркетинг, тъй като хората все повече изискват и осъзнават европейските политики за опазване на околната среда, за здравословен начин на живот, за социална отговорност и за отдадеността към общностите, в които една копания оперира", заяви Манастирска. 

От 2022 г. Девин стартира инициатива с движение "Син флаг" за повишаване на екологичното обучение в училищата. Компанията подпомага разработването и разпостранението на материали с екологична насоченост, предназначени за учениците и учителите. 

"Целта на тази програма е да повиши информираността на младото поколение, защото в България, за разлика от Западна Европа, тя не е на много високо ниво", каза още Петя Манастирска. 

На ниво ли е комуникацията между бизнеса и институциите? 

"Бизнесът активно търси път към институциите и начин за диалог с тях. Компаниите в България разполагат с експерти, които знаят какво се случва и как би могло да бъде подходено към дадена регулация или държавна политика. Бизнесите, които оперират в рамките на международни групи, имат поглед върху европейските и межнународните практики и могат да предложат работещи варианти и на местните институции", заяви Манастирска. 

Тя даде пример с отношението към разделното събиране на отпадъците и опаковките, които са много силно регулирани. Девин вече произвежда бутилки, направени от 100% рециклиран материал, което е постижение на техническата революция.  

"Ние водим една дискусия с институциите за правилното изграждане на законодателството на т. нар. депозитна система за опаковките, защото тя трябва да стигне до всяко домакинство и всеки дом. Всеки от нас генерира отпадъци, но в кръговата икономика те са суровина и ние можем да я използваме", каза още Манастирска.  

ESG - Investing in our future се осъществи с подкрепата на Филип Морис България, Летище София, Девин, Булстрад, AstraZeneca, Mr. Bricolage и denkstatt.