Устойчивото развитие не е въпрос на грандиозни обещания или еднократни инициативи. То изисква малки, но постоянни и практични стъпки в правилната посока.

Това заяви Милен Христов, директор "Финанси и инвестиции" в Mr. Bricolage, който взе взе участие във форума ESG - Investing in our Future, организиран от Darik Business Review.  

"Преди няколко седмици с колегите във Франция дискутирахме развитието на бизнеса в различните страни, в които марката оперира. Представиха ни проучване от края на миналата година за големите рискове, пред които светът и бизнесът ще се изправят през следващите 10 години.

Силно впечатление прави, че 6 от 10-те водещи риска са екологични и са свързани промяната в климата, промяната в начина на живот и съответно промяната, която трябва да направи всеки бизнес", коментира Христов.

Той даде пример с Мароко и местните региони, в които никога не е имало суша, а днес приличат на пустиня, както и с част от океанските острови, които преди са се отличавали с много приятен климат, а в днешно време летният сезон носи потоп след потоп.  

Дори във Франция има региони, където преди са се продавали басейни и други неща продукти, свързани с почивката на открито, а днес това е невъзможно защото или няма вода, или не е разрешено тя да се използва за подобни цели. 

"В Mr. Bricolage вярваме, че не трябва да залитаме към грандиозни обещания или еднократни инициативи, с които "да спасяваме света", а по-скоро да подхождаме прагматично и да потърсим пресечните точки, в които всички заинтересовани страни имат ползи", обясни Христов. 

По думите му, основният въпрос е кои инвестиции биха довели до резултат, от който всички да са щастливи. 

Какви са примерите от практиката? 

Милен Христов заяви, че всяка компания може да даде своя принос към подобряването на околната среда, но не може да го направи самостоятелно или изведнъж. Трябва да се работи дългосрочно с малки, но непрекъснати стъпки. 

"В периода между 2019 и 2022 година ние подменихме осветлението във всички наши магазини. От стандартни крушки преминахме към LED осветителни тела, което не изглежда кой знае колко впечатляващо.

Но всъщност, ефектът беше позитивен както за клиентите, които могат да се ориентират и да избират по-лесно, така и за служителите. От гледна точка на бизнес резултатите, консумацията на електроенергия беше намалена с 1300 мегаватчаса годишно, а въглеродните емисии спаднаха с 1050 тона годишно само на базата на тази инвестиция", каза Христов. 

Подобен е и примерът с инвестициите във фотоволтаични централи. Компанията вече има изградена една такава в магазина в Благоевград и планира инсталирането на още няколко.

Технологията позволява по-ефективно охлаждане на сградата през лятото, като в същото време намалява разходите за външни доставки на електроенергия, както и емисиите. 

"Биоразградимите торбички също са пример, с който можем да се похвалим, тъй като те замениха найлоновите пликчета в нашата мрежа преди пет години. Годишно ние продаваме около 450 000 торбички, тоест за пет години са спестени над 2 милиона найлонови такива, които в противен случай щяха да се озоват на сметищата или в околната среда", каза Христов. 

Как се променят продуктите?  

Продуктовата гама също се променя, тъй като магазинът е една от пресечните точки между интересите на заинтересованите страни, смята финансовият директор на Mr. Bricolage. 

"Предложенията ни към клиентите са начин да ги вдъхновим да избират екологичните решения. На нашия сайт имаме категория, която се казва "Живей екологично", която дава множество примери за пестене на енергия и вода, за рециклиране на стари мебели, уреди и др.

Опитваме се да даваме малки и практични решения, които да водят до генериране на по-малко отпадък и до развитието на по-устойчив личен начин на живот", заяви Христов. 

Той каза, че вече има продукти, които не само че не утежняват семейния бюджет, но имат и много положителен ефект върху него, спестявайки консумацията на ресурси.  

Как се ангажират служителите? 

"Ангажирането на толкова много хора винаги е предизвикателство, но в отношенията ни със служителите ние следваме същия простичък подход - не обещаваме грандиозни неща, говорим открито и честно и държим на коректността в отношенията и спазването на обещанията, които даваме на екипа", каза Христов. 

Той обясни, че един от най-големите проблеми в ритейла е текучеството на кадри, тъй като много хора идват за малко и си тръгват, тъй като за тях това е някаква временна работа. 

"В Mr. Bricolage делът на тези случаи за миналата година е само 18%, което е доста ниско ниво, на фона на целия пазар. В повечето компании той е в диапазона 25-30% и нагоре. А хората с над 10-годишен трудов стаж в компанията, които са напуснали по собствено желание, са под 4%", заяви финансовият директор на Mr. Bricolage. 

Според него, това е доказателство за устойчивите отношения на компанията с нейните служители. 

По отношение на диалога и сътрудничеството между бизнеса и институциите, Милен Христов коментира, че е добре, когато зелените инвестиции са подкрепени и от държавата, тъй като в много случаи те изискват значителен финансов ресурс. 

"Понякога устойчивото развитие изисква да се вземат непопулярни решения. И тогава трябва да има политическа воля тези решения да бъдат взети или дори наложени", каза още Христов.  

ESG - Investing in our future се осъществи с подкрепата на Филип Морис България, Летище София, Девин, Булстрад, AstraZeneca, Mr. Bricolage и denkstatt.