Осем от луксозните и персонализирани часовници на легендата от Формула 1 Михаел Шумахер отиват на търг и вероятно ще бъдат продадени за повече от 4.8 милиона долара.

Редките часовници ще бъдат изложени в Ню Йорк от 3 до 5 май преди търга в швейцарския град Женева на 13 май, според аукционната къща Christie’s.

Семейството на Шумахер притежава набор от часовници, събирани от шампиона през годините, като съвсем наскоро е решило да се раздели с конкретни артикули от колекцията, „вярвайки, че колекционерите ще оценят истинската им стойност“, казва ръководителят на звено Часовници в Christie’s Реми Гилемин пред CNN.

Колекцията ще бъде част от традиционния аукцион за редки часовници на Christie’s, състоящ се от ретро и модерни часовникарски произведения от висок калибър на марки, като Audemars Piguet, F.P. Journe и Rolex.

Отличителните механизми в търга включват платинения F.P. Journe Vagabondage 1 на Шумахер, за който се смята, че ще донесе почти половината от прогнозната продажна стойност на цялата колекция. Очакваната продажна цена на този часовник е 2.2 милиона долара.

Междувременно, Rolex от неръждаема стомана Paul Newman Daytona се очаква да се продаде за до 440 000 долара, а Audemars Piguet Royal Oak на Шумахер се смята, че може да достигне сума до 280 000 долара.

Rolex-ът е кръстен на Daytona International Speedway във Флорида, според Гилемин, който го описва като „един от най-емблематичните часовници, които Rolex някога е правил“.

Хронографът от бяло злато Royal Oak е поръчан като персонализиран подарък за седемкратния победител във Формула 1 от неговия ранен ментор и бивш изпълнителен директор на Ferrari Жан Тод, според аукционната къща.

Поднесен на Шумахер на Коледа през 2003 г., неговите характеристики отбелязват шестте победи в шампионата, постигнати от него дотогава, посочват от Christie’s.

Циферблатът е заобиколен от шест звезди и има изображения на известната емблема на Ferrari, както и на червената състезателна каска на Шумахер. „Това е уникален часовник“, казва Гилемин. „Когато го видите отдалеч, просто знаете, че е нещо специално.“

Платиненият Vagabondage 1 също е подарък от Тод, но за следващата Коледа. Въпреки че има подобни характеристики, неговият поразителен червен циферблат съдържа символи, ознаменуващи седмата спечелена от Шумахер титла за Ferrari.

Прототип на часовника беше продаден през 2003 г. в полза на фондацията на Парижкия мозъчен институт (ICM), на която Шумахер и Тод са основатели, според аукционната къща.

Шумахер получи мозъчна травма по време на инцидент на ски през 2013 г. Оттогава той не се е появявал публично. Съпругата му Корина каза в документален филм на Netflix от 2021 г.: „Ние живеем заедно у дома. Правим всичко възможно, за да да се уверим, че Майкъл се чувства комфортно“.