Тази седмица инвеститорите трябва да придобият по-ясна представа дали по-високите лихви все още повишават печалбите на европейските банки или дали продължаващият вече година ръст в цените на акциите ще изгуби инерция.

Британската Lloyds Banking Group е първата голяма европейска банка, която ще обяви тримесечните си резултати на 24 април - преди BNP Paribas, Deutsche Bank и Barclays да го направят на следващия ден.

След като лихвите бяха ниски години наред, повишението в лихвените проценти промени играта за печалбите на банките в Европа, чиито акции поскъпнаха вследствие на разпределяните дивиденти за акционерите.

"Фундаментално различното е, че излязохме от територията на отрицателните лихви. Това оказа и все още оказва фундаментално въздействие върху перспективите (за банките)," казва пред Reuters Кристиан Еделман, ръководител на дейността за Европа в консултантската компания Oliver Wyman.

Пълната картина няма да се изясни веднага, тъй като банките на Стария континент обявяват резултатите си в продължение на няколко седмици, като испанските BBVA и Santander ще направят това в края на април, а френската Societe Generale и швейцарската UBS – през първата седмица на май.

Обявените през миналата седмица резултати на финландската Nordea показват, че ръстът на печалбите се задържа - въпреки очакванията, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще понижи лихвите през юни.

Еделман от Oliver Wyman обаче предупреждава, че падащите маржове на печалба и слабото търсене на кредити са причини за притеснения.

Анализатори на JP Morgan признаха през миналата седмица, че тяхната предпазливост по отношение на европейските банки "не е била правилното решение", след като акциите им поскъпнаха с 15% от началото на годината, а ниските пазарни оценки предполагат още по-голям ръст, въпреки че се очаква забавяне на повишението на печалбите.

Картината в САЩ засега е смесена. Нетният лихвен доход, или разликата между това, което банките печелят от кредитите и плащат по депозитите, беше разочароващ при JP Morgan, но приходите на инвестиционната банка помогнаха на Goldman Sachs да обяви по-добри от очакваните резултати.

Още печалби

Попътният вятър от по-високите лихви и ограничените лоши кредити се очаква да помогне на повечето европейски банки да отчетат силен старт на 2024 г.

Deutsche Bank се очаква да обяви печалба в 15-о поредно тримесечие, след като години наред отчиташе сериозни загуби. Най-голямата германска банка би трябвало да обяви около 1.2 млрд. евро печалба, според предварителните си прогнози, в сравнение с 1.16 млрд. евро за 2023 г.

BNP Paribas, чиито акции поевтиняха при представянето на резултатите ѝ за цялата миналата година, би трябвало да отчете по-добро тримесечие, според анализатори на UBS.

Намаляването на очакването по отношение на поредицата понижения на лихви тази година би могло да даде неочакван импулс на банките, смятат те.

Santander и BBVA се очаква да отчетат по-високи нетни печалби и нетни лихвени приходи, подпомогнати от подразделенията си в Испания, Бразилия и Мексико.

Въпреки това инвеститорите ще следят отблизо за признаци, че по-слабото представяне на европейсите икономики, в сравнение с щатската, както и вероятността за понижения на лихвите по-скоро във Великобритания и в еврозоната, започват да натежават.

Миналата седмица заместник-управителят на испанската централна банка Маргарита Делгадо заяви, че нетният лихвен доход на банките "не може да бъде считан за устойчив", тъй като преоценяването на кредитните портфейли почти е приключило.

UBS, която интегрира Credit Suisse и оценява плановете на Швейцария банката да разполага с повече капитал, ще бъде следена отблизо. Анализатори на KBW заявиха, че коментарите на предложенията ще "повлияят на нагласите".

Еделман от Oliver Wyman казва, че по-високите лихви за по-дълъг период от време и отслабващата икономика биха влошили проблемите в сектора на търговските имоти, който се намира в спад, но все още не е причинил сериозни проблеми на големи европейски и щатски банки.

"Ако лихвите останат високи още много по-дълго време и имаме забавяща се икономика, можем да очакваме значителни загуби във връзка с търговските имоти," завършва той.