В бъдеще цената на банковото финансиране ще зависи във все по-голяма степен от факторите на устойчивото развитие. Това заяви Стоян Цветков, изпълнителен директор и член на Управителния съвет на Инвестбанк, който взе участие във форума ESG - Investing in our Future, организиран от Darik Business Review.  

Как темата за устойчивото развитие влияе върху банковата индустрия?

"ESG политиките и регулациите са валидни за всички бизнеси, които попадат в техния обхват. Банките обаче, за разлика от останалите, имат водеща роля в предаването им по веригата на доставките чрез инструментите за финансиране. По този начин през тях регулациите достигат до повече бизнеси, дори те да не са обхванати от директивата, която все още не е транспонирана в нашето законодателство", обясни Цветков. 

Той е на мнение, че банките ще бъдат принудени да калкулират нефинансовите фактори, свързани с влиянието върху околната среда, социалните и управленските елементи, в своите рискови модели.  

"Може да се окаже, че близките няколко години това ще повлияе и върху цената на финансирането. Най-вече за организациите, които не са ангажирани с мерки за устойчивост, не измерват въглеродния си отпечатък, не следят социалното си влияние и не прилагат принципи за прозрачно управление", коментира още изпълнителният директор на Инвестбанк. 

По думите му, тази трансформация вече се случва, но около нея има и сериозни предизвикателства. Едно от най-големите е липсата на данни - както в самите банки по отношение на техните клиенти, така и от страна на самите клиенти. 

От компаниите, които ползват банково финасиране, вече се изисква допълнителна информация. Към момента обаче кредитните институции все още не са подготвени с цялостна база от индикатори, показатели и информация, за да преценят дали даден финансов продукт за определен клиент ще бъде устойчив или не, уточни Стоян Цветков. 

"С течение на времето обаче тези данни ще се натрупат и ще започнат да се прилагат от всички", коментира той. 

Част ли е дигитализацията от усилията за устойчиво развитие?

Според Стоян Цветков, стъпките, през които всяка ESG стратегия преминава, включват обучение на екипите, създаване на конкретни политики и мерки, както и комуникацията със заинтересованите страни (клиенти, служители, партньори и т.н.). 

"Част от тази тема е и дигитализацията на банковия сектор. Моето лично мнение е, че дигиталните услуги са част от новия бизнес на глобално ниво. За да бъдещ конкурентоспособен, трябва да предлагаш улеснения за твоите клиенти. Но когато тези улеснения допринасят и за постигане на целите за устойчиво развитие, дигитализацията става и част от ESG", коментира Цветков. 

Той добави, че по този начин могат да се спестят и ресурси, което влияе пряко върху въглеродния отпечатък на компаниите. Много потребители вече се възползват от удобството да плащат с телефоните си, а в бъдеще е много вероятно физическите банкови карти напълно да отпаднат. 

Готови ли са банките за новите регулации и за присъединяването към еврозоната? 

"Аз съм убеден, че банките ще се справят с предизвикателствата, свързани с присъединяването към еврозоната. Притеснението ми е по-скоро по отношение на държавните институции и дали те ще успеят да направят необходимото. За съжаление, те не положиха достатъчно усилия, включително и по темите, свързани с ESG. Необходимата комуникация, която трябваше да започне преди повече от година, за да бъдат компаниите по-подготвени за това, което предстои, така и не се случи", заяви изпълнителният директор на Инвестбанк. 

Според него, има опасност българските фирми, които не са започнали да работят навреме в тази посока, да отпаднат от веригите на доставки. 

"Все повече глобални бизнеси изискват от своите доставчици да бъдат ангажирани и да изготвят детайлни ESG доклади, а голяма част от мениджърите у нас все още дори не знаят за това", заяви Стоян Цветков. 

Той каза още, че държавата има още много работа, защото директивата все още не е транспонирана, ESG стандартите не са уточнени, като не е ясно и кой ще одитира докладите на фирмите. 

ESG - Investing in our future се осъществи с подкрепата на Филип Морис България, Летище София, Девин, Булстрад, AstraZeneca, Mr. Bricolage и denkstatt.