Ако сте родители, вероятно искате децата ви да могат да се изправят пред големите предизвикателства в живота и да се справят с всичко, което се изправи на пътя им.

Това вероятно означава да ги учите как да бъдат силни психически. Хората с умствена издръжливост проявяват набор от черти и качества, благодарение на които е по-вероятно да са щастливи и успели, в това число увереност, постоянство и издръжливост.

Децата и възрастните могат да развиват и усъвършенстват психическата издръжливост с времето, твърдят учени.

Ето няколко неща, които родителите могат да правят, за да отгледат психически силни деца, според психолози и други експерти по родителски грижи.

Помагайте им да овластяват себе си

Увереността и самомотивацията са важни аспекти от психическата издръжливост, което означава, че децата ви не трябва да зависят от други хора, за да се чувстват добре относно себе си, казва психологът Ейми Морин.

Можете да им помагате да овластяват себе си, като ги учите на повторими фрази, които им напомнят, “че те контролират начина, по който мислят, чувстват и се държат, независимо от това как се справят хората около тях,” казва Морин пред CNBC.

Фразите може да са кратки и лесни за запомняне, според Морин, която предлага следните четири примера:

  • “Всичко, което мога да направя, е да дам най-доброто от себе си.”
  • “Действай уверено.”
  • “Достатъчно добър съм.”
  • “Днес избрах да бъда щастлив.”

Показвайте им стойността от това да се върши нещо трудно

Може да е трудно да гледате как децата се провалят в нещо. Въпреки това, родителите трябва да показват на децата си, че приемането на трудно предизвикателство може да ги научи на много неща – като това как се справят под напрежение, например, независимо дали успяват или не.

Поощрявайте децата си, когато показват смелост да се захванат с трудно предизвикателство, препоръчва психологът Мери Мърфи. Помагайте им да размишляват върху това какво са научили и как могат да прилагат тези нови уроци и умения занапред, казва тя.

Опитайте да разказвате на децата свои лични истории за случаи, в които сте проявявали постоянство в трудни ситуации и какво сте научили от свои грешки в миналото, съветва Мърфи.

“Този тип истории помагат за нормализирането на ситуациите и показва на децата, че почти всичко, което си заслужава да се прави, обикновено включва малко борба, особено в началото”.

Бъдете оптимисти

Вашата нагласа може да бъде заразна и по тази причина детски психолози казват, че е важно родителите да са примери за добро поведение за своите деца. Това включва и оптимизма, който е ключов компонент на психическата издръжливост, според невролога Уенди Сузуки.

Оптимистичните и обнадеждени деца чувстват, че контролират повече живота си и обикновено са по-уверени, когато се заемат с нови предизвикателства, казва образователният психолог Мишел Борба. Оптимизмът може да бъде преподаван и научаван, така че не забравяйте, че децата винаги слушат и гледат за индикации за това как да се държат, допълва тя.

“Следващият път, когато се случи нещо, можете да кажете: ‘Всичко е наред, ще се справим с това,’” казва Борба. “Ако продължавате да го казвате, така на практика детето ви подслушва вашата стратегия за справяне с нещата. Най-невероятното нещо е, че те често прихващат това поведение и вече разполагат с начин сами да отговарят на притесненията си.”

Научете ги как и кога да се извиняват

Ключов аспект от психическата издръжливост е емоционалната интелигентност, която включва състрадание и самосъзнание. Научете децата си на важността от това да уважават другите и самите себе си, в това число да изслушват с уважение гледната точка на другите и да се извиняват искрено, когато са сгрешили, съветва Морин.

Това не означава, че вие или децата ви трябва постоянно да се извинявате. Морин съветва да не падате в капана на “токсичните самообвинения,” което обикновено се случва, когато негативни мисли подкопават вашата самоувереност.

Не забравяйте, че психически силните хора “поемат отговорност за своето поведение,” казва тя. “Те предлагат искреното си извинение, когато съжаляват за действията си и се стремят да се поправят, когато е възможно.”