Възходящият импулс, който тласна цените на медта близо до психологическата граница от 10 000 долара за метричен тон, вероятно ще продължи, заради очертаващия се недостиг на суровината през следващите месеци.

Цените на медта наскоро бяха подкрепени от очакванията за ограничени доставки и оптимизма относно перспективите за по-силно търсене, генерирано от енергийния преход, електрическите превозни средства и новите технологии в сферата на изкуствения интелект и автоматизацията.

Увеличаването на производствената активност, особено в Китай, който е най-големият потребител на инустриалния метал, също допринесе за ентусиазма на инвеститорите, пише Reuters.

По-рано тази седмица цената на медта достигна двугодишен връх от 9 988 долара за тон, като за последните шест месеца повишението е с над 25%. Цените ускориха ръста си миналата година, заради опасността от недостиг на меден концентрат след затварянето на мината Кобре в Панама, собственост на канадската компания First Quantum.

"Основната реалност е, че загубихме милион тона доставки поради прекъсвания на мините и индустриалният цикъл се обърна. Дългосрочната история на силно търсене на фона на недостатъчни инвестиции в изграждането на нови мини остава непокътната“, коментира пред Reuters анализаторът на Benchmark Mineral Intelligence Пьотр Ортоновски.

Предстоящото намаляване на лихвените проценти в Съединените щати, Европа и на други места по света също предлага потенциал за растеж и търсене.

Източници от медната промишленост казват, че ограничените доставки скоро ще се потвърдят и от изтеглянето на запаси от складовете на борсата в Лондон, както и тези, наблюдавани от Шанхайската фючърсна борса.

"Медта преминава от инвестиционна история, която даде много обещания, към такава, в която някои от тези обещания започват да се изпълняват – нарастваща интензивност на потреблението в цялата икономика, предизвикателства от страна на предлагането, дефицит на концентрата и ефект на възстановяване след дълго забавяне на производството, коментира Джей Тейтъм, портфолио мениджър във Valent Asset Management.

Цената на медта на Лондонската борса за метали в момента се движи около 9644 долара за тон.