Германската компания Aurubis обяви най-мащабната инвестиционна програма от началото на своето присъствие в България. Общата ѝ стойност възлиза на 400 млн. евро.

Два от първите проекти в програмата включват разширяване на рафинерията за производство на катодна мед, както и изграждането на два нови соларни парка, които да обслужват енергийните нужди на компанията.

Изпълнителният директор на Aurubis Роланд Харингс заяви по време на церемонията по случай първата копка на новото разширение: 

"Това е една от най-големите инвестиции в българската индустрия, а и най-голямата инвестиция на германска компания в България въобще. Европа се нуждае от повече мед в усилията си за декарбонизация на икономиката и начина ни на живот. С новите производствени мощности в Пирдоп, който е един от най-важните обекти в цялата група, Aurubis ще отговори на нарастващото глобално търсене".

Разширяване на капацитета

При производството на мед електролизата е крайната стъпка на рафиниране на метала. С инвестицията от 120 милиона евро в рафинерията за катодна мед, Aurubis значително увеличава производствения си капацитет в България със 110 000 тона до общо 340 000 тона годишно. Пускането в експлоатация на резервоара е планирано за втората половина на 2026 г.

Българският обект ще може да преработва цялата анодна мед, която произвежда, ограничавайки логистиката и намалявайки въглеродния си отпечатък чрез косвени емисии от обхват 3. 

От 2021 г. Aurubis инвестира и в разширяване на своя капацитет за слънчева енергия в България. Компанията увеличава собственото производство на електроенергия чрез изграждането на общо четири фотоволтаични централи. След като бъдат завършени, те ще покриват около 15% от нуждите на обекта от електроенергия.  

"Aurubis България работи с едни от най-ниските нива на въглеродни емисии в света. Във фабриката в Пирдоп те са едва 40% от средностатистическите за индустрията", каза още Харингс. 

Годишно централите ще генерират приблизително 55 000 мегавата - електричество, необходимо за захранване на град с 25 000 души за една година. Това не само ще направи компанията по-малко податлива на колебания в цените на енергийния пазар, но е и ключова стъпка към нетно въглеродно неутрално производство. 

След като и четирите модула бъдат завършени, компанията ще предотврати около 25 000 тона CO2 емисии годишно. Очаква се последният етап на разширяването на соларните паркове да бъде завършен през 2026 г.   

Инвестиции в бъдещето

"През следващите няколко години ще инвестираме над 400 милиона евро в увеличаване на капацитета, подобряване на устойчивостта и по-нататъшно разширяване на производството в Пирдоп, докато се подготвяме за следващите години и десетилетия. Това е най-голямата инвестиционна програма, откакто обектът беше придобит през 2008 г. и ясен знак за важността му като централен стълб на мрежата от топилни предприятия на Аурубис“, каза изпълнителният директор на Аурубис България Тим Курт. 

Двата стратегически проекта са част от общата инвестиционна програма, която ще повиши ефективността на обекта и ще осигури дългосрочното му бъдеще. Aurubis финансира и други проекти за по-висока енергийна ефективност, включително разполагане на 460 високоефективни двигателя в българския завод, подмяна на трансформатори и инсталиране на най-съвременна осветителна технология.

Компанията развива и редица инфраструктурни проекти, като цялостно преоборудване на своята топилна фабрика по време на планирано, мащабно спиране през 2025 г., както и изграждане на фирмен парк от вагони за транспортиране на медни концентрати от пристанище Бургас до Пирдоп. 

Освен това Aurubis определя нови стандарти за опазване на околната среда в региона с проекти за пречистване на отпадъчни води и обработка на шлака. 

Стълб на европейската индустриална политика 

Европейският комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон направи специално видеообръщение в рамките на церемонията по първата копка на новите производствени мощности на Aurubis в Пирдоп, в което заяви, че те са важни не само за компанията и за българската индустрия, но и за Европа. 

"Медта е метал, който ще подсигури енергийното бъдеще на Европа и на света. Добивният сектор вече не се смята са остаряла и замърсяваща индустрия, а за важен елемент на енергийния преход. Инвестицията на Аурубис е доказателство за това". 

На събитието присъства и българският министър на икономиката д-р Петко Николов, който изтъкна, че инвестиционната програма на Aurubis е индикация за високото ниво на бизнес климата у нас. 

"Пожелавам на Aurubis инвестициите им да не спират дотук и да продължат да допринасят за развитието на региона". 

Мориц Зайлер, икономическо аташе към посолството на Германия в България, коментира, че Германия е най-големият търговски партньор на България, като стокообменът между двете държави възлиза на 2 млрд. евро на година. 

"Слуховете за кризата на германската икономика са преувеличени и настоящата инвестиция доказва това. Някои хора говорят и за това, че конкурентоспособността трябва да е приоритет пред "зеления" преход. Но Aurubis демонстрира, че двете неща могат да вървят ръка за ръка. Конкурентоспособността и опазването на околната среда не се изключват взаимно".