Олекотен университетски учебен център, проектиран за лесно сглобяване и разглобяване, спечели наградата за най-добра сграда в Европа.

Дълголетието, постоянството и усещането за неизменност може да е амбиция за повечето архитекти, но Густав Дюзинг и Макс Хаке биха се радвали да видят сградата си приспособена и преконфигурирана, или в крайна сметка - разглобена и преместена изцяло на друго място.

“Представяхме си проекта като променяща се система,” казва Дюзинг, един от дизайнерите на новия учебен павилион на Техническия университет в Брауншвайг, който беше обявен за победител в тазгодишните награди за съвременна архитектура ЕС Мис (бившите награди Мис ван дер Рое).

Елегантният павилион от стъкло и стомана се намира между дърветата в края на университетския кампус и разполага с отворен план на гъвкави учебни пространства на две нива.

Плътните жълти завеси вътре могат да бъдат използвани за преграждането на обособени пространства за лекции и тихи места за обучение, а мебелите могат да бъдат преместени навън на балкони в по-топлите месеци, осигурявайки места за обучение на открито, защитени от надвиснал покрив, който осигурява сянка и за вътрешните пространства.

Архитектите казват, че са били вдъхновени от радикални суперструктури от 60-те години, които, в крайна сметка, не оцеляват, но част от техните модулни амбиции продължават да живеят в пространствената рамка в Брауншвайг.

И докато приземният етаж е с напълно отворен план, архитектите са проектирали първия етаж като поредица от “острови”, свързани от мостове, създавайки отделни зони за обучение между тях. Отделните нива са свързани със стълби, отвън и отвътре.

Архитектите описват сградата като микрочип на дънна платка, централно място за срещи, свързано с всички части на университетския кампус. Няма предна или задна част, а девет еднакви входа в цялата сграда с площ от 1 000 кв. м, което създава усещането за отворен хъб, достъпен от всички посоки – дори от пешеходната пътека от намиращата се наблизо река.

От техническа гледна точка, основната иновация на сградата е структурната ѝ система. Вдъхновена от конструкторите Märklin (германския еквивалент на Meccano), тя е изградена от сглобяем комплект от части, които може да бъдат разглобени лесно.

Всичко е захванато с болтове и не е заварени или залепено, в съответствие с тенденцията към кръгова конструкция, което позволява компонените на цялата сграда да бъдат използвани отново.

Проектът вече получи признание в Германия, спечелвайки национална награда за архитектура. Във време на оскъдни ресурси, сградата получава похвали за това, че е възможно най-икономична - всичко е съкратено до минимум, усъвършенствано до най-важните си елементи, така че да се вмести в общия бюджет от 5.2 млн. евро (3.2 млн. евро за строителство).

Проектът е още по-впечатляващ - предвид факта, че това е първата сграда на двамата архитекти. 40-годишният Дюзинг и 38-годишният Хаке се включват в състезанието през 2015 г., само няколко години след като се дипломират в Лондонската архитектурна асоциация, където се запознават като студенти. Те сега имат отделни офиси в Берлин, но обединяват усилия и си сътрудничат с други архитекти, когато е необходимо.

Предишният носител на наградата ЕС Мис през 2022 г. беше структура със сходен отворен план и приспособима сграда за Кингстънския университет в Лондон, проектирана от Grafton Architects. Някои от предишните носители на наградата са летище Станстед през 1990 г. и гара Ватерло през 1994 г.