Ryanair отмени повече от 300 полета вчера поради стачка на френските служители, отговарящи за контрола на въздушното движение. Засегнати са около 50 000 пътници в цяла Европа, тъй като стачките във Франция ограничават полетите на целия континент.

Ryanair призова Европейския съюз да реформира законодателството си, като осигури правна защита на превозвачите по време на стачки и позволи на други европейски служители по контрол на полетите да управляват самолетите във френското въздушно пространство.

Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О'лиъри коментира:

„Френските ръководители на полети са свободни да стачкуват, това е тяхно право, но ние трябва да отменяме френски полети, а не полети, опериращи в други части на Европа. Европейската комисия не успя в продължение на пет години да предприеме никакви действия за защита на полетите и единния пазар за въздушни пътувания. Отново я призоваваме да го направи, което ще елиминира над 90% от тези отменени полети.“

Няколко авиокомпании бяха принудени да отменят полети, въпреки че SNCTA - най-големия синдикат на ръководителите на полети във Франция, отмени стачката на 25 април, след като постигна споразумение с ръководството относно условията на труд.

Френските власти заявиха вчера, че са поискали от авиокомпаниите да отменят 75 процента от полетите на парижкото летище Орли, 55 процента на летище Шарл дьо Гол и 65 процента на Марсилия.

Сделката със SNCTA е сключена твърде късно, за да се избегнат смущения в трафика, а преговорите с другите синдикати все още не са приключени.

Около 16 000 полета бяха отменени, а 85 000 забавени по време на подобни стачки през миналата година.

Представители на авиокомпаниите изразиха загриженост, че протестите са потенциален риск за нормалното провеждане на Олимпийските игри в Париж, ако не бъдат сключени споразумения предварително. Олимпиадата започва в края на юли.