Миналата година световни лидери, корпоративни ръководители и академични експерти се събраха в Блечли парк във Великобритания на първата Глобална среща на върха по въпросите на безопасността на изкуствения интелект (AI), надявайки се да постигнат съгласие относно регулациите на технология, за която имаше предупреждения, че представлява опасност за човечеството.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск и този на OpenAI Сам Алтман се срещнаха с някои от най-големите си критици, а Китай подписа “Декларацията от Блечли” заедно със САЩ и други държави, демонстрирайки готовност за сътрудничество - въпреки нарастващото напрежение със Запада.

Шест месеца по-късно, когато въодушевлението около потенциала на AI отстъпва място на въпросите около ограниченията на технологията, ще се проведе Втората среща по въпросите на безопасността на AI, която ще бъде предимно във виртуален формат, като организатори са Великобритания и Южна Корея.

"Има някои радикално различни подходи и ще бъде трудно да се постигне нещо повече от договореното в Блечли парк," казва пред Reuters Марта Бенет, старши анализатор в изследователската и консултантска компания Forrester, визирайки историческото, но необходимо широко споразумение за безопасността на AI.

По-спорните въпроси около използването на авторски материали, недостига на данни и въздействието върху околната среда също изглежда малко вероятно да привлекат подобно звездно присъствие.

Въпреки че организаторите са подготвили събитие, сравнимо с това в Блечли, редица от ключовите му участници са отказали поканите за Сеул.

Въодушевление

Когато първата среща приключи през ноември, британският премиер Риши Сунак обеща, че последващите събитие ще се провеждат на всеки шест месеца, така че правителства да могат да следят бързо развиващата се технология.

След това вниманието се насочи от екзистенциалния риск към необходимите ресурси за подхранване на развитието на AI, като огромните количества данни за обучаването на големи езикови модели и електричеството, необходимо за захранването на множащите се центрове за данни.

“Политическата дискусия по въпросите на AI се разшири и вече включва и други важни опасения, като пазарна концентрация и въздействие върху околната среда," казва Франсин Бенет, временен директор на институт Ada Lovelace, който се занимава с въпросите на данните и AI.

Главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман е казвал, че бъдещето на AI зависи от енергиен пробив. През февруари Wall Street Journal информира, че той има намерение да набере 7 трлн. долара за увеличаване на производството на компютърни чипове, от който в момента има недостиг.

Обвързването на бъдещето на AI с научни пробиви и доходоносни финансови усилия може би не е най-добрият ход, предупреждават експерти.

“Това, че технологията няма да оправдае въодушевлението, е неизбежно,” казва професор Джак Стилгоу, експерт по технологична политика в University College London.

“Хората ще намират изненадващи и креативни приложения на тази технология, но това не означава, че бъдещето ще изглежда по начина, по който си го представят Илон Мъск или Сам Алтман.”

Отсъстващите

Събитието на 21-22 май в Южна Корея винаги е било представяно като “мини среща на върха” в очакване на следващото присъствено събитие в Париж.

Виртуална "лидерска сесия" в първия ден, последвана от присъствена среща на технологични министри във втория ден, имаха за цел да надградят постигнатото в Блечли парк.

Очаква се обаче много по-малко лидери и министри да участват, според запознати източници, въпреки че френското правителство отложи следващата среща за 2025 г.

Говорител на ЕС не изключи присъствието на блока, но потвърди, че основните му технологични регулатори - в лицето на Маргрете Вестагер, Тиери Брьотон и Вера Йоурова няма да присъстват.

От Държавния департамент в САЩ са потвърдили, че ще изпратят представители в Сеул, но без повече подробности. Правителствата на Канада и Нидерландия няма да участват.

Бразилското правителство все още обмисля поканата, тъй като в същата седмица е домакин на среща на страните от Г-20. Швейцарското правителство обяви, че посланик Доминик Вешлер, който отговаря за дигитализацията в министерството на външните работи, ще присъства лично.

"Нито едно първо по рода си събиране няма да оправдае очакванията," казва Линда Грифин, ръководител Обществена политика в Mozilla - организацията, която стои зад уеб браузъра Firefox.

"Сключването на международни споразумение е наистина трудно, така че може да са необходими няколко подобни събития, за да се намери ритъма."

Грифин казва, че няма конкретна причина за това Mozilla да не присъства на срещата в Сеул, но че организацията е фокусирана върху събитието в Париж.

От подразделението за изследване на AI Google DeepMind обявиха, че приветстват срещата но отказаха да потвърдят присъствие. Джефри Хинтън, бивш изследовател от Google и "кръстник" на AI, заяви пред Reuters, че е отказал покана за събитието, изтъквайки като причина нараняване, което му пречи да лети.

“Срещата на върха в Сеул ще надгради инерцията от Блечли парк за осигуряването на по-нататъшен напредък по отношение на безопасността, иновациите и приобщаването на AI, приближавайки ни към свят, в който изкуственият интелект подобрява живота ни във всички сфери”, заяви говорител на британското правителство.