Драмата около стълбите Хайку – опасна атракция, разположена в отдалечена част на хавайския остров Оаху и станала популярна в социалните медии под името Стълба към рая, продължава.

Въпреки че местното правителство започна дейности по премахването на известната забележителност, туристите все още я посещават.

Стълбището, построено по време на Втората световна война от американския флот, беше официално затворено за посетители от 1987 г. насам, но това не сприраше желаещите да го посетят.

На 23 април петима души са арестувани и обвинени в престъпление, според Hawaii News Now. От полицията посочват още, че са издали 60 предупреждения, осем акта за нарушение и са предприели 25 действия за принудително преместване на автомобили само през уикенда 20 - 21 април.

Пътуващите, които успеят да стигнат до мястото, наречено Стълбата към рая заради начина, по който стъпалата му понякога сякаш изчезват в мъглата на 850-метровия връх, са възнаградени с невероятни гледки към острова.

Въпреки това, тъй като няма официални туристически пътеки, много търсачи на силни усещания трябва да пресекат частни имоти, за да стигнат до Хайку. Някои от тях публикуват инструкции в YouTube, Instagram и TikTok, водещи още повече посетители в района.

Този ръст на туризма - и лошото поведение, което носи със себе си, са сред причините градският съвет на Хонолулу да гласува в полза на премахване на стълбите през 2021 г.

По-рано този месец местните власти обявиха, че разрушаването им ще започне на 22 април, което доведе до тълпи от туристи, използващи последния шанс да посетят мястото. „Освен че достъпът е забранен, това е активно работно място“, казва майорът от полицията в Хонолулу Рандал Плат пред Hawaii News Now.

„Има тежки машини, опасно е за хората да са там. Това е затворен район и работна среда.“

„Градът беше разочарован и ужасен да научи, че толкова много хора изглежда безразсъдно са пренебрегнали ясните предупреждения, че проектът за демонтиране на стълбите Haiku е започнал, излагайки себе си – и потенциално първите реагиращи спасители – на опасност“, заявяват местните власти на Хонолулу.

Премахването включва участък от конструкцията с дължина 200 метра да бъде извозван с хеликоптер - процес, който ще струва на града 2.5 млн. долара. Все още не е решено къде ще отидат стълбите, след като бъдат премахнати. Местна туристическа атракция - ранчото Куалоа, е проявила интерес към закупуването им.