Желанието за пътешестване е по-силно от всякога. Освен това туристите удължават пътуванията си с допълнителен ден, в сравнение с периода преди пандемията.

Това сочат данните от нов доклад на Mastercard Economics Institute, озаглавен „Тенденции в пътуванията 2024“ и предоставящ информация да туристическата индустрия на 74 пазара.

Рекордни пътувания

Най-високият брой американци за всички времена -15.9 милиона, са пътували в чужбина през първото тримесечие на 2024 г. Япония пък е посрещнала над 3 милиона туристи само през март 2024 г.

По-дълъг престой

Туристите по света са прекарали средно един допълнителен ден във ваканция, а тези от Европа, Близкия изток и Африка - приблизително два. Тенденцията се дължи на достъпните дестинации и по-топлия климат. За всеки допълнителни 6 градуса по Целзий очакваното увеличение на продължителността на престоя е приблизително 1 ден.

Смислени преживявания пред материалните блага

Потребителите дават приоритет на смислените преживявания пред материалните блага, дори когато пътуват. Разходите за изживявания вече възлизат на общо 12% от туристическите продажби, според SpendingPulse Destinations – най-високото ниво от поне пет години към март 2024 г.

Първенци са австралийците, които са склонни да похарчите 1 от всеки 5 долара за преживявания и нощен живот, в сравнение със средната глобална стойност, която е по-близо до 1 на всеки 10 долара.

Пътуване с пълна пара

Круизите правят забележително завръщане, като броя на транзакциите на глобални круизни пътници е приблизително 16% над нивата от 2019 г. през първото тримесечие. Процъфтяващо търсене се наблюдава и в ключови пристанища.

През последните 12 месеца Бахамските острови са приели допълнителни 2.9 милиона пътници, пристигащи по море, в сравнение с нивата от 2019 г. За много туристи увеличаващата се разлика в цените между круизи и хотели прави първите по-бюджетен вариант.

Най-популярните дестинации

Докато Япония се очертава като световен лидер през последните 12 месеца, Мюнхен се класира като най-популярната дестинация за това лято (юни-август 2024 г.).

Трябва да се отбележи, че Албания се нарежда на трето място в класацията на най-популярните летни дестинации, според Mastercard Economics Institute, предпочитана до голяма степен от опитни пътешественици, търсещи автентични евразийски емоции, катоте съседни Италия и Хърватия, но на по-ниска стойност.

Топ 10 на най-популярните летни дестинации за 2024 г.:

  1. Мюнхен, Германия
  2. Токио, Япония
  3. Тирана, Албания
  4. Ница, Франция
  5. Канкун, Мексико
  6. Бали, Индонезия
  7. Банкок, Тайланд
  8. Корфу (Керкира), Гърция
  9. Франкфурт, Германия
  10. Оранестад, Аруба