Най-голямата строителна компания в Абу Даби планира да засили работата си по комплекс на брега на морето, където планира да построи луксозни жилища в града, който се очерта като едно от най-новите убежища за богаташите по света.

Aldar Properties очаква да започне продажбите на около 7 000 жилища на остров Ал Фахид през второто полугодие. Проектът ще включва училища, хотели, търговски площи и развлекателни съоръжения и ще струва около 25 млрд. дирхама (6.8 млрд. долара), според финансовия директор на Aldar Файзал Фалакназ.

“Продължаваме да наблюдаваме положителни нагласи на имотния пазар в ОАЕ и сме уверени в нашите способности да поддържаме настоящите нива на строителство”. 

Aldar, която ще се стреми да реализира проекта за между 5 и 7 години, е придобила 3.4 млн. кв. м земя на острова през миналата година срещу 680 млн. долара.

Абу Даби се оформя като новото убежище за богатство в региона, като някои от най-заможните хора регистрират компании там. От най-богатия човек в сферата на криптовалутите Чангпенг Жао до милиардера от хеджфонд индустрията Рей Далио, десетки богаташи са се сдобили с имоти в града, засилвайки търсенето на луксозни жилища.

Населеното място също така се възползва и от възстановяването в Дубай, където притокът от новодошли - от криптомилионери и банкери, които се местят от Азия, до заможни руснаци, искащи да предпазят активите си, помогна за повишението на цените на имотите.  

Правителството облекчи законодателството по отношение на получаването на виза и въведе визи за търсещите работи и за хората на свободна практика, с което помогна на емирството да счупи дългогодишния рекорд за общи продажби на жилища.

Aldar вече се възползва от големия ръст там – съвместен проект с Dubai Holding беше разпродаден за часове, а следващия месец смесеното предприятие ще започне продажбата на жилище във втори свой комплекс.

Ръст на продажбите 

Купувачите в ОАЕ допринасят със 75% за продажбите на Aldar, казва Фалакназ. Силното представяне на основните пазари на компанията е помогнало за увеличаването на печалбата и продажбите ѝ за първото тримесечие с по над 80% на годишна база.

Aldar разшири дейността си след пандемията, като вече има проекти в Египет и Великобритания. Компанията планира да ускори строителството в тези две страни, както и в Абу Даби, Дубай и Рас Ал-Хайма в ОАЕ.

В края на миналата година от Mubadala Investment и Ares Management обявиха, че ще си партнират с Aldar за създаването на фонд за 1 млрд. щатски долара за имотни инвестиции във Великобритания и Европа.