Хиляди родители днес си задават въпроса „откога детето може да ползва телефон и/или социални медии“? Отговорът на тези и други въпроси дава проучване, поръчано от френския президент Емануел Макрон.

Докладът от 142 страници беше представен около три месеца, след като държавният глава поръча на експерти да оценят влиянието, което излагането на телефони оказва на децата и да дадат препоръки.

Десетчленният екип е разговарял със 150 младежи и е интервюирал десетки експерти и професионалисти, включително и такива, работещи в Google, Meta, TikTok, X, YouTube, Snapchat и Samsung.

Според доклада, децата не трябва да разполагат със собствен телефон до 11-годишна възраст, до 13 г. социалните мрежи за тях следва да са забранени, а между 15 и 18-годишна възраст те могат да се ползват ограничено време.

Що се касае до по-малките деца, експертите са на мнение, че не трябва да предоставяме собствените си телефони на деца до 3-годишна възраст, а до 6 години те могат да ги ползват в рамките на няколко минути на ден. 

Социалните мрежи могат да имат силно влияние върху децата, като в доста случаи да доведат до гледането на опасно за тях съдържание или дори мисли за самоубийство.