Здравословният начин на живот може да неутрализира повече от 60% от въздействието на гените и да добави още пет години към вашия живот, сочи първо по рода си изследване.

Добре установено е, че някои хора са генетично предразположени към по-кратка продължителност на живота. Известно е също така, че фактори, свързани с начина на живот - по-конкретно тютюнопушене, консумация на алкохол, начин на хранене и физическа активност, също могат да оказват въздействие върху дълголетието.

Досега обаче не бе изследвана степента, в която здравословният начин на живот може да противодейства на генетиката. Резултатите от няколко дългосрочни изследвания предполагат, че той може да неутрализира въздействието от скъсяващите живота гени с 62% и да добави цели пет години към живота на човек.

Резултатите от проучването са публикувани в изданието BMJ Evidence-Based Medicine, а авторите му посочват:

“Това проучване изяснява основната роля на здравословния начин на живот за смекчаването на ефекта от генетичните фактори върху намаляването на продължителността на живота. Политиките за обществено здраве, насочени към подобряване на здравословния начин на живот, биха послужили като силно допълнение към конвенционалното здравеопазване и биха смекчили влиянието на генетичните фактори върху продължителността на човешкия живот.”

В изследването са участвали 353 742 души от британската „Биобанк“, а резултатите от него показват, че вероятността от ранна смърт е с 21% по-голяма при хората с висок генетичен риск от по-къс живот, в сравнение с тези с нисък генетичен риск, независимо от начина им на живот.

Междувременно, при хората с нездравословен начин на живот вероятността за ранна смърт е със 78% по-висока, независимо от генетичния им риск, установяват учените от медицинския факултет на университета в китайския град Джъдзян и Едибургския университет.

В изследването се посочва още, че комбинацията от нездравословен начин на живот и гени, предразполагащи към по-кратка продължителност на живота, увеличава над два пъти риска от ранна смърт, в сравнение с хората, които имат повече късмет с гените и живеят здравословно.

Учените обаче установяват, че хората изглежда имат известен контрол върху това какво се случва. Генетичният риск от по-кратка продължителност на живота и преждевременна смърт могат да бъдат неутрализирани с около 62% от благоприятен начин на живот, установяват те.

“Посредством благоприятен начин на живот, участниците с висок генетичен риск биха могли да удължат приблизително с 5.22 години продължителността на живота си на 40-годишна възраст”, казват авторите.

Оптималната комбинация 

Установената “оптимална комбинация” за по-дълъг живот е “никога да не се пуши, да се поддържа редовна физическа активност, адекватно количество сън и здравословен начин на хранене”.

Изследването проследява живота на хората в продължение средно на 13 г., като за този период са починали 24 239 души. Участниците са групирани в три генетично определени категории за продължителността на живота, в това число дълга (20.1%), средна (60.1%) и кратка (19.8%), както и в три категории по отношение на начина на живот, в това число благоприятен (23.1%), среден (55.6%) и неблагоприятен (21.3%).

Учените са използвали полигенни рискови резултати, за да разгледат множество генетични варианти за достигането до общото генетично предразположение на човек към по-дълъг или по-къс живот. Други резултати разглеждат дали хората са пушили, консумирали алкохол, спортували ли са, както и формата на тялото им, начина им на хранене и съня.

“Това ново изследване показва, че въпреки генетичните фактори, воденето на здравословен начин на живот, в това число балансиран и питателен начин на хранене и поддържането на редовна физическа активност, може да ни помогне да живеем по-дълго”, казва Мат Ламбърт от Световния фонд за изследване на раковите заболявания.