Ходенето си е спечелило репутацията на страхотна форма на упражнения, която е лесна и достъпна за много хора, а редица проучвания показват, че то носи и много ползи за здравето.

Правенето на поне 2300 крачки на ден намалява риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания, сочат данните от проучване, публикувано в European Journal of Preventive Cardiology през 2023 г. В допълнение, то помага за предотвратяване на остеопороза, според друго проучване, публикувано в Nature Scientific Reports.

И все пак някои фитнес експерти твърдят, че макар ходенето със сигурност да е добро за вашето здраве, това, всъщност, не е висококачествено упражнение. Един такъв експерт е Мелиса Бойд, сертифициран личен треньор от онлайн платформата за персонални тренировки Tempo.

„Животът ни стана много натоварен – пътуваме до работното място, седим цял ден, след това сме изтощени през нощта – затова кратка разходка ви кара да смятате, че сте направили голямо нещо. Но ходенето наистина е основно движение, от което тялото ви се нуждае, за да функционира добре, да подпомогне кръвообращението и храносмилането и да декомпресира.“

За да убеди своите клиенти, че ежедневната разходка няма да доведе до „плажно тяло“ – нещо, в което много от тях вярват, благодарение на различни инфлуенсъри – тя обсъжда с тях трите вида движение, които са полезни за цялостното здраве и форма:

  • първото е движение, което тялото ви изисква всеки ден, като ходене, разтягане и навеждане;
  • второто е спортна активност, на която можете да се отдавате няколко пъти седмично
  • третото е социалното движение, което правите за забавление, като танци или волейбол с приятели.

Телата ни трябва да се движат по много различни начини

Ходенето е страхотно, но е само еднопосочна форма на движение, а телата ни се нуждаят от повече, за да бъдат в добра форма, казва хирургът по спортна медицина д-р Карл Чирино.

Хората използват мускулите и сухожилията в телата си при огъване, усукване и въртене, които извършват в ежедневието, казва Чирино, така че трябва да ги разтягат в много различни посоки. Йога и пилатес са две много ефективни и здравословни дейности в това отношение, казва той.

„Разтягането е невероятно лесно и можете да го правите, когато се събудите и преди да си легнете“.

Отпуснатите гъвкави мускули означават, че ще имате повече баланс и стабилност, което помага за предотвратяване на падания и наранявания при всички физически дейности. Също така е добре за сърдечно-съдовото здраве да ускорявате пулса си няколко пъти седмично.

Време е за „лека закуска“ от упражнения

В идеалния случай трябва да създадете план, който включва ежедневни задължителни движения, като ходене и разтягане, с малко силови тренировки и социална физическа активност през цялата седмица. Това обаче може да изглежда непосилно за мнозина.

Разбиването на всички тези различни движения на порции, или така наречените „закуски“, е един от начините да ги включите в движението, от което тялото ви се нуждае, казва Бойд.

Можете да се разхождате, докато говорите по телефона или сте в онлайн среща. Всеки път, когато отидете до тоалетната, можете да правите 20 клякания, а преди да си налеете чаша вода - 10 лицеви опори срещу стената. Ако прикрепите тези „закуски от упражнения“ към нещо друго, което вече правите, можете да го превърнете в навик. А това е огромен успех.

Бойд също така насърчава клиентите си да намерят някаква форма на движение с приятели, което им харесва и не изглежда като тренировка. Така се забавлявате и общувате, докато ставате по-здрави.

Чирино се съгласява. „Трябва да намерите нещо, което е интересно и лесно - може би дейност, която вашите приятели правят - и да го използвате като основа за изграждане на добри навици“.

Започнете бавно и градете оттам

Възприемането на упражненията като редовни движения, от които тялото ви се нуждае, може да ви подтикне да отделите време за тренировка, казва Бойд.

Също така е полезно да имате предвид, че създаването на план за физическа активност не изисква незабавна, масивна промяна в начина ви на живот. Всъщност, по-добре е да започнете бавно с нови, малки части от движение.

„Това, което обикновено виждам, е, че хората харесват начина, по който това започва да ги кара да се чувстват. Колкото по-силни стават, толкова повече искат да се движат. Движението вдъхновява движение.“