Първият тестов субект на Neuralink - стартиращата компания за имплантиране на мозъчни чипове на Илон Мъск, разви проблем само няколко седмици след поставянето му.

В публикация в блог компанията разкри, че редица свързващи нишки на чипа са се отдръпнали от мозъка на Ноланд Арбау, което възпрепятства скоростта напредаване на данните и ефективността на импланта.

Компанията не дава много подробности за инцидента - включително как точно нишките са се отделили, но посочва, че е успяла да направи импланта по-чувствителен, за да увеличи още повече неговата производителност.

Арбау - първият човешки пациент на Neuralink, е болен от квадриплегия (термин в медицината, с който се означава парализа на четирите крайника, бел. ред.) от 2016 г. след инцидент при гмуркане. Той беше имплантиран с чипа през януари в рамките на проект, наречен PRIME Study - съкратено от Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface.

Целта е да се проучи безопасността на импланта и да се тества функционалността на устройството, посочи компанията в публикация през 2023 г. при набиране на участници в изпитването.

На участниците в експеримента хирургически се поставят чипове в частта от мозъка, която контролира движенията. Чипът, инсталиран от робот, след това записва и изпраща мозъчни сигнали към приложение, като първоначалната цел е „да се даде възможност на хората да контролират компютърна мишка или клавиатура, използвайки само своите мисли“, обясниха от Neuralink.

Около месец след операцията Мъск съобщи, че Арбау може да управлява компютърна мишка с мозъка си, след като му е имплантиран чипът.

В крайна сметка, амбицията на Neuralink е да използва импланти за свързване на човешки мозъци с компютри, за да помогне, например, на парализирани пациенти да контролират смартфони или компютри или на слепи хора да си възвърнат зрението.

Подобно на съществуващите интерфейси мозък-машина, имплантът на компанията ще събира електрически сигнали, изпращани от мозъка, и ще ги интерпретира като действия.

По-рано Мъск каза, че първият продукт на компанията ще се нарича Telepathy, като добави, че първоначалните му потребители ще бъдат хора, които не могат да контролират крайниците си. „Представете си, че Стивън Хокинг може да комуникира по-бързо от бърза машинописка или аукционер. Това е целта“, написа Мъск.

Потребителите няма да имат широк достъп до технологията в скоро време. Преди мозъчните импланти на Neuralink да достигнат до широкия пазар, те ще се нуждаят от регулаторно одобрение.

Neuralink вече получи разрешение от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ за изпитания и е съобщила на агенцията за новия проблем, според Wall Street Journal.