Две от най-големите петролни компании - Shell и TotalEnergies, обмислят да се откажат от фондовите борси, на които се търгуват акциите им в момента, в полза на Уолстрийт, като подобен ход би нанесъл сериозен удар на Лондон и Париж.

Британската Shell е втората най-голяма компания в индекса FTSE 100 на Лондонската фондова борса, като представлява 8.4% от общата му пазарна капитализация, докато френската TotalEnergies е четвъртата най-голяма в индекса CAC 40, допринасяйки с 6% към неговата стойност.

Въпреки статута си на компании в тежка категория, и двете наскоро изразиха разочарование от ниската стойност на акциите им, в сравнение с тези на големите щатски петролни компании, като намекнаха за идеята да преместят листването на книжата си от другата страна на океана, пише CNN.

Акциите на TotalEnergies и Shell се търгуват при съотношение цена/парични потоци от 4.7 и 5.2 респективно, в сравнение с 8.4 за Exxon Mobil и 7.6 за Chevron. Колкото по-ниско е това съотношение, толкова по-вероятно е една акция да е подценена.

Акциите на Shell и TotalEnergies отдавна се търгуват на по-ниските цени, отколкото би трябвало, казва Алистър Сайм, управляващ директор Глобални изследвания в енергийния сектор в Citi. Тази разлика достигна най-голямата си стойност преди около две години, отразявайки по-общото разминаване между европейските и щатските акции.

Компаниите, които са листвани на борсите в САЩ, се възползват от достъпа до по-големи капитали, казва той пред CNN. Инвеститорите биха се чувствали “много по-комфортно” при закупуването на акции на европейски енергийни компании, ако те бяха част от индекса S&P 500, според Сайм.

Главният изпълнителен директор на TotalEnergies Патрик Пуян заяви през миналия месец, че неговата петролна компания проучва “сериозно” възможността да премести листването си в Ню Йорк и би обсъдила “прагматични следващи стъпки” с борда на директорите през септември.

“Имаше дискусия с борда по въпроса с листването в САЩ. Видно е, че в петролната и газовата сфера щатските акционери купуват акции, а европейските не го правят по същия начин.”

Междувременно, главният изпълнителен директор на Shell Уейл Сауън заяви пред Bloomberg през март, че неговата компания е “подценена” спрямо Chevron и Exxon Mobil. Ако след многостраннш усилия за повишаване на стойността на акциите не видим намаляване на тази разлика, ще трябва да разгледаме други опции, каза той.

През миналата седмица Сауън заяви, че преместване на Уолстрийт не се обсъжда в момента, допълвайки, че Shell е фокусирана върху обратното изкупуване на акции, за да подсили стойността им. Компанията обяви през миналата седмица, че следващите три месеца ще изкупи обратно акции на стойност 3.5 млрд. долара.

Лондон губи позиции

Въпреки това, дори и най-малкият намек, че Shell може да обмисли напускане на Лондон, ще разтърси главната фондова борса в града.

В последните години няколко компании вече се отказаха от Лондонската фондова борса в полза на други градове или избраха Ню Йорк за своите първични публични предлагания (IPO) на акции. Сред тях е и британският производител на чипове Arm, който осъществи най-голямото първично публично предлагане на 2023 г., когато се листна на борсата Nasdaq в Ню Йорк през септември.

Изтегляне на Shell и TotalEnergies би “предизвикало пълномащабна криза” за техните съответни местни пазари, но най-вече за лондонския, според Крис Бушам, старши пазарен анализатор в платформата за търговия IG.

“Напускането на Shell би нанесло сериозен удар на индекса FTSE 100. Загубата на подобни компании само би подсилила идеята, че на практика за света съществува един фондов пазар – щатският. Всичко останало идва след това”.

А ако Shell си тръгне, BP, която е шестият най-голям член на индекса FTSE 100, може да я последва. “Ако Shell получи голямо увеличение в пазарната капитализация при листване в Ню Йорк, те може да разгледат подобна възможност,” казва Сайм за CNN.

BP обяви по-ниска от очакваната печалба за първото тримесечие в размер на 2.7 млрд. долара, като тя намалява с 45% на годишна база, което се дължи отчасти на спада в цените на петрола и природния газ.

Климатични съображения

Не толкова отдавна идеята TotalEnergies да се релиства в Ню Йорк “щеше да бъде немислима,” казва Линдзи Стюърт, директор на отдела за изследване на управлението на инвестициите в Morningstar.

Настоящите дискусии отразяват степента, в която европейските акционери “засилиха натиска върху интегрираните енергийни компании в Европа да засилят ангажиментите си спрямо климата и други ESG въпроси по начин, който вероятно не се случва в САЩ,” допълва той.

Миналия месец бившият главен изпълнителен директор на Shell Бен ван Бюрден заяви, че компанията е “сериозно подценена”, но не се е отказала от надеждата да остане в Лондон.

Сайм от Citi смята, че вероятността Shell и TotalEnergies да се отправят в посока САЩ е малка.  “Това да си обвързан с дадена държава си има предимство,” казва той, отбелязвайки, че някои глобални енергийни компании биха предпочели да имат няколко флага, а не само на този на САЩ, който да се развяват над техните промишлени обекти.