Малко след като Силвестър Сталоун е завършил снимките на „Роки“ - филмът, който слага началото на холивудската му кариера, той вижда Грег Алман от групата Allman Brothers. Музикантът е заспал, а на ръката му блести отличителен златен часовник.

Този часовник беше „най-красивото нещо, което някога съм виждал“, казва Сталоун във видео, публикувано от Sotheby’s, и ражда у него дългогодишна любов към колекционирането на часовници.

Холивудската звезда ще предложи на търг 11 часовника от личната си колекция в Sotheby's в Ню Йорк на 5 юни. Сред артикулите е редкият Patek Philippe Grandmaster Chime, който се очаква да достигне цена от 5 милиона долара, както и часовници, които актьорът носи в някои от филмите си.

Съществуват само седем часовника от модела Grandmaster Chime, като това е най-сложният ръчен часовник, създаван някога от известни производители на луксозни часовници.

Sotheby’s го нарича „свещения граал“ за колекционерите на часовници, ценен заради изключително сложните си механизми, чието разработване, производство и сглобяване отнема 100 000 часа.

Той разполага с 20 усложнения – функции, които надхвърлят указването на часа – като пет механизма за звънене и повторител на дата, които показват със звук както датата, така и часа.

„Това не е лесно да се постигне“, казва Сталоун. „Трябваше да се обърна към определени власти, да напиша много писма до борда на компанията и в крайна сметка беше решено, че ще бъда собственик на едно от тези великолепни произведения на изкуството.“

Часовникът се предлага с презентационна кутия, гравирана с името на Сталоун, както и с iPad, и с Airpods, всеки в калъф Patek Phillipe.

Друг часовник Patek Philippe на актьора - от серията Nautilus, се очаква да се продаде за до $400 000. Той разполага с маслиненозелен циферблат, заобиколен от 32 диаманта в корпус от неръждаема стомана.

Няколко други известни производители на часовници също са представени в търга, включително модели, които Сталоун е носил, докато е бил пред камера.

Rolex, пуснат през 2016 г., за да отбележи 60-ата годишнина на първия модел, показващ отделно деня и датата, може да бъде продаден за 50 000 долара. Междувременно, часовник, направен от Audemars Piguet - със синьо лице в кутия от розово злато, се оценява на 200 000 долара.

В търга са включени и няколко часовника Panerai - марка, която Сталоун отдавна харесва и носи пред камера във филма от 1996 г. „Дневна светлина“. Модел, направен специално за него, с гравюра, отбелязваща това на гърба, е сред часовниците, представени на търга и се очаква да бъде продаден за до $60 000.