Дълбоко в земните недра се крие едно от най-големите съкровища на Словения. Пещерата Постойна остава скрита за хората в продължение на милиони години, но преди два века тя допуска един от местните жители, на име Лука Чеч, да надникне в нейните тайни.

Всъщност, хората са знаели за съществуването на Постойна още от 13-и век, но първите посетители успели да видят само 300 метра от нея. Днес нейните пътеки, с обща дължина от близо 5 километра, се посещават от хиляди туристи всяка година.

Как е открита Постойна? 

Лука Чеч бил беден работник фенерджия, който през пролетта на 1818 г. работил по подготовката на Голямата зала на пещерата за посещението на австрийския император. Един ден той изчезва и не се връща с часове, което кара колегите му да го обявят за изчезнал. За щастие обаче, след известно време той се връща и възкликва: "Това е един нов свят, истински рай!“.

Лука Чеч, всъщност, открива най-красивата част от пещерата Постойна, но откритието не му е приписано официално в продължение на няколко десетилетия, вероятно поради бедния му произход. Официално откриването на пещерата се приписва на областния ковчежник на Постойна – фон Льовенграйф. 

Най-накрая - през 1854 г., Лука е споменат като един от откривателите на пещерата Постойна. След това той изпраща писмо до австрийския император (по това време Словения е част от Австрийската империя) с молба да бъде признат за доживотен член на службата за пещерни водачи въз основа на неговия принос за откриването на пещерата. И това искане обаче му е отказано.

Въпреки това, Чеч продължава своята работа по изследване на пещерата, оборвайки тогавашните мнения на учените, че в нея няма живот. Той е и първият, който открива пещерния тънковрат бръмбар, който обитава вътрешността на Постойна. 

Първата пещерна железница 

След обособяването на пещерата Постойна като туристическа дестинация през 1819 г., в продължение на десетилетия се търси подходящо решение, което да улесни за посетителите. Те били принудени да преминават трудната и дълга обиколка на пещерата пеша, осветявайки пътя си с факли.  

На 11 март 1857 г., когато е пусната Южната железопътна линия Виена – Триест, за обиколката на пещерата са поставени специални столове за императорската двойка Франц Йосиф и Елизабет. Те били транспортирани по пътеките от носачи.

Пещерата Постойна е хоризонтална, което прави възможно изграждането на първата пещерна железопътна линия. 

Развитието на туризма започва, когато областният управител д-р Антон Глобочник фон Сородолски поема поста на председател на Пещерната комисия. Изградени са пешеходни пътеки около пещерата, както и железопътната основа.

Работата по полагането на релси с дължина 1534 метра и междурелсие 620 мм започнала през март 1872 г. и била ръководена от пътния майстор Грегор Облак. Официалното откриване се състояло на 16 юни 1872 г. 

След Първата световна война пещерата Постойна става територия на Кралство Италия. Много внимание е отделено на нейното развитие и през 1923 г. железопътната линия е напълно обновена и разширена, а посетителите се придвижвали из пещерата с бензинов локомотив.  

След Втората световна война Постойна става част от Свободната територия на Триест, която по-късно влиза в територията на Югославия. С течение на времето бензиновите локомотиви са заменени, тъй като посетителите започват да се дразнят от шума и изгорелите газове. 

През 1956 г. управата на пещерата купува два акумулаторни електрически локомотива. През зимата на 1969/70 г. е построено ново, по-подходящо депо, а през 1979 г. е поставена и изходната платформа.

Над първоначалната пешеходна пътека, водеща към пещерата, е изграден нов мост с железопътна линия, а през април 2015 г. платформата за качване зад имението Jamski Dvorec е напълно реновирана. 

Забележителностите на Постойна 

Пещерата Постойна е една от най-големите в Европа с приблизително 24 км подземни пътеки и внушителни зали. Възрастта ѝ се оценява на 2 милиона години и са необходими около 30 години, за да се произведе 1 мм сталактит, от който основно се състои пещерата.

В последните малко над 200 години от нейното откриване тя е посетена от 40 милиона души. В Концертната зала на пещерата се провеждат различни културни и музикални събития. 

Над 150 различни вида живеят в този подземен свят, където температурата е приблизително 10 градуса по Целзий през цялата година.

Сред най-популярните е малко ендемично драконче, известно още като човешка риба, което живее в пещерните езера и езера. Малките дракони могат да оцелеят 12 години без храна и да живеят до 100 години. 

Чарлз Дарвин през 1859 г. пише за тези необичайни същества в труда си „Произход на видовете“. 

Пещерата Постойна предлага още една уникална атракция за посетителите. В края ѝ се намира единствената подземна пощенска станция в света, откъдето можете да изпратите картичка на вашите приятели и роднини. Пощата на пещерата е открита в края на 19-и век и все още работи като романтичен спомен от старите времена.