Албания може да бъде следващата голяма средиземноморска дестинация, прогнозира шефът на най-голямата ваканционна компания в Европа. „Това е страхотна страна“, посочва пред The Independent Себастиан Ебел, главен изпълнителен директор на Tui.

„Аз съм голям фен на Албания и мисля, че трябва и можем да направим повече. На дневен ред е да разгледаме това. Мисля, че перспективата е огромна и няма да се изненадам, ако започнем значителна програма там.“

Ебел разкрива, че преди 10 години, когато се е присъединил към изпълнителния съвет на Tui, той е сложил на масата перспективата за стартиране на почивки в Албания. Но не успява с начинанието.

В момента единствената дейност на Tui в Албания е полет два пъти седмично на белгийското подразделение на компанията от Брюксел до столицата Тирана. За сравнение, нискобюджетните авиокомпании Ryanair и Wizz Air ежедневно изпълняват полети до Тирана.

През декември министърът на туризма на Албания Мирела Кумбаро каза пред The Independent: „Ние се стремим към висок клас туризъм в Албания.“ Министърът, в чийто ресор се включва и околната среда, „настоява за четири- и петзвездни хотели от международни марки“.

От всички източноевропейски нации, Албания преживя най-дългото комунистическо управление през втората част на 20 век. По време на 40-годишната сталинистка диктатура на Енвер Ходжа почти никакви туристи нямаха право да посещават страната.

Алжир на хоризонта

Друга нация, граничеща със Средиземно море, също скоро може да посреща повече туристи. Шефът на Tui разкрива пред The Independent, че е обсъждал отварянето на Алжир за плажни ваканции на британци:

„Имаше много ясно послание, че ситуацията със сигурността не е толкова лоша, колкото си мислите заради това, което чувате в Европа. Но все пак бих се поколебал да направя нещо, преди цялостната ситуация да се подобри“.

Алжир - най-голямата страна в Африка, има огромен набор от почти празни туристически дестинации, както и дълга, предимно пуста, средиземноморска брегова линия.