Преди седмица малък японски град обяви, че предприема необичайни мерки срещу струпването на туристи на популярно за селфита място. Сега магазинът, замесен в спора, направи изявление по темата.

Lawson’s - една от най-големите вериги магазини в Япония, има обект в малкото градче Фуджикавагучико. Градът в префектура Яманаши е добре известен сред туристите поради местоположението си – той се намира в началото на една от най-популярните туристически пътеки, водещи до вулкана Фуджи.

Посетителите са привлечени в малкото населено място заради красивите гледки, които то предлага към планината. Туристите се тълпят във Фуджикавагучико заради една конкретна снимка – кадър на Фуджи, надничащ зад магазина на Lawson’s, където класическата елегантност на планината контрастира с модерните неонови надписи на търговския обект.

Това място стана толкова популярно, че градчето предприе драстична стъпка – строи ограда, която да блокира гледката към планината, за да възпира желаещите да правят снимки.

Въпреки че Lawson's не насърчава посетителите да снимат магазина, компанията все пак се извини за причинените неудобства.

„Поднасяме нашите искрени извинения на местните жители и клиентите на тези и други магазини за предизвикването на неудобство и безпокойство поради популяризирането на клона“.

И докато градските власти вече строят високата 2.5 метра ограда, която ще се издига зад магазина, от Lawson's казват, че ще предприемат собствени мерки срещу лошото поведение на туристите. Компанията възнамерява да постави знаци на различни езици, предупреждаващи посетителите да не изхвърлят отпадъци, да не блокират трафика и други.

Освен това от Lawson’s посочват, че се обмисля наемането на частна охрана, която да управлява магазина и околното пространство.

Въпреки че простото правене на снимки може да не изглежда като проблем, променящ живота, официални лица наскоро посочиха за CNN, че огромното увеличение на туристите – и съпътстващото ги лошо поведение, са причинили хаос в малкия Фуджикавагучико. По време на пиковия сезон е обичайно той да посреща три пъти повече посетители от жителите си.

Много от снимащите пред Lawson’s оставят боклуци, пречат на местните да се движат свободно и блокират движението, което може да доведе до инциденти. Няколко собственици на фирми, разположени близо до обекта, се оплакват от тези проблеми в градския съвет.

Фуджикавагучико е едно от многото места в Япония, борещи се със свръхтуризма. Страната се отвори напълно след пандемията в края на 2022 г., което доведе до вълна от пътувания.

Март 2024 г. беше най-натовареният туристически месец в историята на Япония, като страната посрещна повече от три милиона пътешественици. Много от тях се отправиха към едни и същи дестинации, препълвайки тесните улици на Киото и пешеходните пътеки на Фуджи.

Щетите за планината, наричана на японски Фуджи-сан, са толкова значителни, че местните власти настояват за по-строги мерки за регулиране на туризма в обекта на световното наследство на ЮНЕСКО.

През 2023 г. служител на правителството на префектура Яманаши каза пред CNN, че свръхтуризмът е най-големият проблем на Фуджи-сан. Големият брой туристи носи много проблеми - ерозия, боклук, увеличени въглеродни емисии и екологични щети, причинени от излизащите извън маркирани пътеки.

Това не е единствената японска туристическа дестинация, която прибягва до поставянето на знаци, предупреждаващи посетителите.

В историческия квартал Гион в Киото тълпите от туристи, тъпчещи се по малките улички с надеждата да зърнат гейша на път за работа, предизвикаха сблъсъци между посетители и местни жители.

Местният съвет постави табели и раздава брошури, обясняващи, че следенето на гейши, снимането им без разрешение и дърпането на кимоната им е неуважително, но „гейши папараци“ продължават независимо от това.