Светът е изправен пред недостиг на минерали, необходими за производството на електромобили, вятърни турбини, слънчеви панели и други чисти технологии, които са от съществена важност за слагане на край на зависимостта му от изкопаемите горива.

В най-новия си доклад от Международната агенция по енергетика (МАЕ) посочват, че резкият спад в цените на лития, кобалта, никела и графита през миналата година е бил “добра новина за потребителите”, но е обезсърчил инвестициите в добива на тези „критични минерали“.

Светът е на път да задоволява едва 70% от глобалното търсене на мед и 50% от това на литий до 2035 г., допълват от агенцията. А Фатих Бирол, изпълнителен директор на МАЕ, посочва:

“Глобалният апетит за технологии, като слънчеви панели, електромобили и батерии, нараства бързо, но ние не можем да го задоволим без надеждно и увеличаващо се предлагане на критични минерали” .

Инвестициите в добива на критични минерали са нараснали с 10% миналата година, като този темп на растеж, според агенцията, е “добър, но по-малък, в сравнение с 2022 г.”

От МAЕ прогнозират, че инвеститорите ще трябва да вложат 800 млрд. долара в миннодобивни проекти до 2040 г., за да има светът шанс да ограничи глобалното затопляне до 1.5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива.

Цените на някои критични минерали се върнаха до по-ниските си нива отпреди пандемията, отбелязват от МАЕ, като цените на тези, които са необходими за производството на батерии, падат особено рязко.

Пониженията на цените бяха причини от “силно увеличение” на предлагането, което изпревари ръста в търсенето през последните две години, казват от агенцията. Въпреки това, “днешният добре снабден пазар може да не е добър ориентир за бъдещето, докато търсенето на критични минерали продължава да расте,” допълват от агенцията.

Търсенето на графит, например, се очаква да нарасне четворно до 2040 г., в сравнение с настоящите нива, ако светът предприеме стъпки за предовратяване на затоплянето с над 1.5 градуса по Целзий.

Цената на лития падна със 75% през 2023 г., докато цените на кобалта, никела и графита се понижиха с между 30% и 45%. Тези спадове са помогнали и за понижението на цените на батериите с 14%, според МАЕ.

Риск от концентрация

Концентрацията на производството на критични материали в малък брой държави увеличава риска от недостиг, предупреждават от агенцията.

МАЕ прогнозира, че до 2030 г. 75% от ръста в предлагането на литий, никел, кобалт и редкоземни елементи ще идва само от няколко държави. За вида графит, използван в батериите, близо 95% от ръста в предлагането вероятно ще дойде от Китай, посочват от МАЕ.

“Тези високи нива на концентрация на предлагането крият риск за скоростта на енергийните преходи, тъй като правят веригите на доставки и маршрутите по-уязвими на нарушаване, независимо дали става въпрос за екстремни метеорологични условия, търговски спорове или геополитика,” казват от агенцията.

“Високата пазарна концентрация означава, че има риск от значителен недостиг на предлагане, ако по някаква причина предлагането от страна на най-голямата държава производител бъде нарушено.”

Учени смятат затоплянето на планетата с 1.5  градуса по Целзий за праг, отвъд който екстремните горещини, наводненията, сушата, горските пожари и недостигът на храни и вода биха имали катастрофални последици.