Южна Корея обяви, че предприема мерки срещу т. нар. "шринкфлация" (от англ. shrink - свивам), заявявайки, че производителите на храни и стоки от ежедневна необходимост трябва да информират купувачите за всяко намаление на размерите на техните продукти, тъй като в противен случай ще бъдат изправени пред глоби.

Корейската комисия за справедлива търговия заяви, че определя практиката на намаляване на продуктите, но без промяна в цената им, за нелоялна.

"Тази мярка има за цел да предотврати ситуация, при която разумните потребители са принудени да поемат косвени увеличения на цените, тъй като е трудно да се забележат промени в размерите или количеството на продукта, ако цените и пакетите останат същите“.

Това се казва в изявление на комисията, цитирано от Financial Times. 

Ходът на Южна Корея идва на фона на все по-силното раздразнение на потребителите от практиката на свиване на продуктите, за да се прехвърлят разходите от инфлацията върху тях.

Президентът на САЩ Джо Байдън през март разкритикува компаниите със същия аргумент, докато френският министър на финансите Бруно Льо Мер нарече намаляването на опаковките „измама“ и обяви, че супермаркетите ще трябва да етикетират продуктите, чиито обеми са били намалени от производителя.

Съгласно новото южнокорейско правило, ако производители на преработени храни, включително шунка, сирене и юфка, или домакински консумативи, като тоалетна хартия, паста за зъби и перилни препарати, искат да намалят размера на продуктите, те трябва да поставят бележки на опаковките, в уебсайтовете или в магазините в продължение на три месеца след промяната.

Новото правило ще влезе в сила през август, като нарушителите подлежат на глоба от 5 милиона вона (около 3700 щатски долара) за първо нарушение и до 10 милиона вона (7400 долара) за второ. 

Силният ръст на потребителските цени в азиатската държава удари рейтинга на президента Юн Сук Йол, чиято управляваща партия претърпя сериозно поражение на парламентарните избори през миналия месец.

През март Юн нареди „извънредни мерки“ за поставяне на потребителските цени под контрол, включително намаляване на митата върху вноса на храни и субсидиране на хранителните доставки със 150 милиарда вона (110 милиона долара).

Годишната инфлация в Южна Корея се понижи за първи път от три месеца през април до 2.9% от 3.1% през март, но цените на пресните храни скочиха с 19.1% спрямо същия месец на 2023 г.

Тъй като правителството оказва натиск върху компаниите да не повишават цените, за да укротят инфлацията, производителите започнаха да намаляват размерите на опаковките. 

През ноември правителството създаде специален екип за разследване на цените на основните стоки от първа необходимост.

Анализаторът на Standard Chartered в Сеул Пак Чон Юн коментира пред FT, че властите трябва да поставят инфлацията под контрол, ако искат да намалят лихвените проценти, да насърчат вътрешното потребление и да стимулират икономиката.

"Не съм сигурен колко ефективно може да бъде новото правило в борбата с инфлацията, но то показва колко отчаяно е правителството“.