Разходите за футуристичния град Neom в Саудитска Арабия изглежда надхвърлят предварителните планове, но това не е единственият проблем, който притеснява хората, стоящи зад проекта.

По информация на Wall Street Journal, те се опасяват, че концепцията за вертикален град The Line (в превод Линията) няма да се хареса на някои потенциални жители на града, предвид нивата на естествена светлина, които вероятно ще достигат до по-ниските части на паралелните структури.

Те ще бъдат с височина около 500 м - почти колкото Световния търговски център 1 в Ню Йорк, който се извисява на 546 метра. Според уебсайта на Neom, градът няма да има пътища или превозни средства и ще използва енергия изцяло от възобновяеми източници.

Някои хора обаче вече повдигнаха въпроси относно дизайна на Линията.

Леонард Чан, председател на Асоциацията за развитие на иновативните технологии на Хонконг, се съмнява в практичността на града, след като присъства на презентация на Neom в Китай през миналия месец. Коментарът му пред AFP е:

"Ще го посетя за забавление, но няма да живея там. Това прилича на нещо излязло от SimCity" .

Друг присъствал на презентацията е Плато Ип, председател на природозащитната организация Приятели на земята в Хонконг. Той казва пред изданието, че се опасява, че усещането в града ще е за изолация. Концепцията за огледалния град "създава усещането за живот в клетка, въпреки че може и да е много комфортно," допълва той.

Дори архитекти, които са работили по Линията, са поставяли под въпрос осъществимостта на проекта. Миналата година британският архитект Питър Кук, който участваше в проекта, нарече града "удивителен абсурд," допълвайки, че предложената височина е "малко глупава и неразумна", цитиран от Architects Journal.

Разходите 

Разходите по Neom също може да се окажат проблем. Официалната оценка на Саудитска Арабия за поекта е 500 млрд. долара, но появила се наскоро информация показва, че финансирането на футуристичния мегаград може да скочи до над 1.5 трлн. долара.

Според публикацията в WSJ, ръководители, работещи по Neom, са определили сумата от 500 млрд. долара като нереалистично ниска. Само първите около 2.5 км от Линията се очаква да струват над 100 млрд. долара, според неназовани източници на изданието.

Служители на Neom очакват истинските разходи на огледалния град да надхвърлят 2 трлн. долара.

Саудитска Арабия се опита да опровергае информации, че проектът се е сблъскал с проблеми в последно време. Миналия месец министърът на икономиката на Саудитска Арабия заяви пред CNBC, че "няма промени в мащабите."

Тази седмица високопоставени представители на Саудитска Арабия бяха изтеглени от конференция в Лос Анджелис, за да информират престолонаследника на кралството принц Мохамед бин Салман за напредъка по Neom, информира Semafor.

Представители на Neom са отказали коментар.