Двата най-големи производители на автомобили в Европа претърпяха удар върху финансовите си резултати през първите три месеца на тази година, тъй като по-ниското търсене в Китай и в Европа се отразява негативно на индустрията, пише Financial Times. 

Във Volkswagen печалбите на групата през трите месеца до 31 март са намалели с една пета спрямо същия период на миналата година - до 4.6 милиарда евро. До голяма степен това се дължи на по-ниските цени при препродажба на върнатите лизингови автомобили и проблемите с доставките в Audi, която е една от най-печелившите марки в групата.

По-ниските стойности при препродажба са проблем за автомобилните компании, като VW, които осигуряват по-голямата част от клиентското финансиране. Ако употребяваните автомобили се продават на по-ниска цена от очакваното, компаниите са принудени да отпишат част от вземанията по лизинговите договори. 

Stellantis, която притежава марките Peugeot, Jeep, Opel, Fiat и други, отчете по-голям от очаквания спад на приходите до 41.7 милиарда евро през първото тримесечие, воден от по-слабото представяне в централната част на Европа.

Mercedes-Benz регистрира почти 30% спад в печалбите преди лихви и данъци до 3.9 милиарда евро, тъй като както обемът на продажбите, така и маржовете на печалба се понижават. 

Mercedes-Benz съобщи, че продажбите на нови автомобили са паднали с 8% спрямо миналата година - до 463 000 броя, най-вече заради спада в Азия. 

След няколко години, в които печалбите растяха заради свитото предлагане и проблемите по веригата за доставки, които повишиха цените, индустрията в момента е изправена пред нови проблеми. Поради по-слабото от очакваното търсене и ценовата "война", подхранвана от Tesla и китайските марки, както и заради по-високите лихвени проценти, които отблъскват потребителите, автопроизводителите търпят серия от негативи. 

VW и Mercedes са по-уязвими и на китайския пазар, който е най-големият за тях. Потребителското търсене в Поднебесната империя отслабва, а конкуренцията от страна на местните производители става все по-ожесточена.

VW отчете по-нисък от очаквания оперативен марж поради отстъпките за своите модели и вътрешните проблеми с веригата за доставки, които забавиха производството на двигателите Audi.

В същото време обаче, ръководителите на BMW и Volkswagen предупредиха, че налагането на вносни мита в ЕС върху китайските електрически превозни средства може да навреди на европейските производители на автомобили, вместо да ги защити.

Европейската комисия, която отговаря за надзора на търговската политика в 27-членния Европейски съюз, започна разследване през октомври за това дали изцяло електрическите автомобили, произведени в Китай, получават неправомерни държавни субсидии и заяви, че обмисля въвеждането на допълнителни мита.

BMW, подобно на VW и Mercedes, също е силно зависима от приходите от китайския си бизнес. Китай представлява втория по големина пазар на BMW след Европа, като генерира почти 32% от продажбите през първото тримесечие.

Налагането на по-високи митнически тарифи може да има непредвидени последици, особено след като новите стандарти на Европейския съюз за въглеродните емисии влязат в сила догодина. Електрификацията на автомобилния парк е един от стълбовете на европейската стратегия за въглеродна неутралност. 

Ситуацията подчертава предизвикателствата, пред които са изправени политиците и заинтересованите страни в индустрията, докато се опитват да балансират търговските интереси, целите за устойчивост и индустриалната конкурентоспособност в глобалния автомобилен сектор, пише още изданието.