Редица листвания през тази година вдъхнаха нов живот на анемичния европейски пазар на първични публични предлагания на акции (IPO), но отварянето му за някои от по-малките компании може да отнеме повече време, казват банкери пред Reuters.

И докато листванията на CVC, Galderma и Puig спечелиха пари на инвеститорите и помогнаха за четирикратното увеличение на IPO обемите от началото на годината, някои компании изпитват затруднения.

Германската DKV Mobility, която предоставя услуги за плащания на пътни такси, се е отказала от плановете си за първично публично предлагане, информира Reuters наскоро.

Миналия месец португалският застраховател Fidelidade, подкрепен от китайската Fosun International, отмени IPO-то на своето подразделение за частни болници Luz Saude, изтъквайки като причина пазарната "нестабилност".

Андрю Бриско, ръководител Пазари на собствен капитал (ECM) в Bank of America за Европа, Близкия изток и Африка, казва:

"IPO пазарът е отворен за определени активи, но все още не се намираме на етап, в който има цена за всичко. Ще бъде по-интересно да се види какво ще се случи след излизането на отчетите за първото тримесечие, защото по своето естество повечето IPO-та, които се подготвят, са на компании със средноголяма пазарна капитализация."

Достъпът до фондовия пазар позволява на компаниите и техните поддръжници да набират средства, които след това да бъдат инвестирани в бизнес или използвани за инвестиции на други места.

Правила за ликвидност

Ликвидността при акциите, или способността да купуваш и продаваш лесно, остава основното предизвикателство за IPO-тата, казва Бриско. В повечето случаи това е функция на размера на предлагането, но също така и на това как ще се представят акциите, след като започнат да се търгуват, допълва той.

"Колкото по-голямо е предлагането, толкова по-лесно е да се осъществи, защото имате по-голяма ликвидност," смята Гарет Маккарти, глобален ръководител ECM в UBS. По-малките компании трябва да се вместят в привлекателни инвестиционни теми, като отбрана и софтуер, за да привлекат инвеститори.

Няколко IPO-та на компании със средно голяма пазарна капитализация бяха успешни. Акциите на Renk - доставчик на скоростни кутии за германските танкове Leopard, поскъпнаха двойно от IPO-то на компанията през февруари, докато тези на френския доставчик на бизнес софтуер Planisware са се оскъпили с над 40%.

И двете компании не успяха да се листнат през миналата година, но се завърнаха със сделки, подкрепени от ключови инвеститори.

Акциите на отбранителната компания Theon International и на международното летище на Атина също се търгуват над цените им от IPO-то.

По-големият фокус върху ликвидността при IPO-тата е сходен с това, което се случва на пазара на акции, където представянето е по-концентрирано върху няколко по-големи компании, казва Саади Судавар, ръководител ECM за Европа, Близкия изток и Африка в Deutsche Bank.

"Ние обаче очакваме акциите на компании с малка и средна пазарна капитализация да започнат да се представят добре предвид тяхната относителна стойност в следващите 12 месеца," казва той.

Планирани предлагания

Съживяването на IPO пазара в последно време - след две години затишие, идва на фона на по-добрите икономически перспективи, които доведоха до по-високи цени на акциите.

Това също така се случва на фона на засилващия се натиск върху фондовете за дялов капитал за връщане на средства на своите основатели.

През останалата част от годината се очакват повече първични публични предлагания на "разпознаваеми" имена, които вероятно ще се справят добре, казва Алекс Уоткинс, ръководител ECM в JPMorgan, който определя цялостното състояние на пазара като много по-добро.

"Що се отнася до предстоящите IPO-та на компании с малка пазарна капитализация, те ще имат нужда от много ясно разграничаваща ги история, за да изпъкнат," казва той.

Сред тазгодишните кандидати са италианската модна марка Golden Goose, която обмисля IPO на борсата в Милано още през следващия месец, според запознати източници. Компанията и нейният собственик Permira са отказали коментар.

Испанският доставчик на замразени хлебни изделия Europastry също се подготвя за потенциално IPO преди летния почивен сезон, според близък до дружеството източник. Говорител на Europastry също е отказал коментар.

Други компании, като германската транспортна група Flix, испанската модна група Tendam и B2B компанията за хотелски резервации Hotelbeds, също се готвят да излязат на борсата.

Германското академично издателство Springer Nature си сътрудничи с банки за организирането на IPO, което може да бъде осъществено още през тази година, информира наскоро Reuters.