През 2024 г. сделките на капиталовите пазари на акции отчитат най-добрия старт на годината от три години, след като икономическата несигурност намаля, а ценните книжа поскъпнаха, докато съживяването на първичните публични предлагания на акции (IPO) изостава.

Банкерите са осъществили продажби на акции на стойност 143.9 млрд. долара от началото на годината, което е най-доброто първо тримесечие от 2021 г., сочат данни на Dealogic.

Въпреки това, обемите при IPO-тата остават без промяна, в сравнение със същия период на миналата година, както и наполовина на нивата от началото на 2022 г. Набраните средства от първични публични предлагания през първото тримесечие възлизат на 22.4 млрд. долара досега.

На фона на прогнозите за понижения на лихвите, банкери и инвеститори очакват повече листвания на компании в идните месеци, които да се възползват успеха на предишните сделки.

"САЩ отчете сравнително силен старт, Европа сякаш прави завръщане, а в Близкия изток ще продължи да бъде натоварено, особени след Рамазана," казва Едуард Санки, ръководител Капиталови пазари в HSBC.

Акциите на платформата Reddit и тези на технологичната група Astera Labs поскъпнаха след дебюта си на Нюйоркската фондова борса през миналата седмица, възползвайки се от ентусиазма на инвеститорите по отношение на изкуствения интелект (AI).

Швейцарската козметична компания Galderma, която осъществи най-голямото IPO в Европа след това на Porsche през септември 2022 г., записа силен старт, като акциите се търгуваха с 18% над цената от предлагането в първия си ден на борсата.

Не всички акции обаче получиха същото топло посрещане. Цената на акциите на германската компания за продажба на парфюмерийни стоки Douglas поевтиняха в дебюта си на борсата през миналата седмица.

Инвеститорите плащат с радост за големи, привлекателни компании, докато компании със средноголяма пазарна капитализация, като Douglas, установяват, че е по-трудно да се излезе на борсата, казва пред Reuters европейски фонд мениджър, пожелал анонимност.

Инвеститорите трябва да видят малко истории на успеха, преди да вложат още много пари.

"Трябва да се види добро представяне от тези предлагания и от последователност при възвръщаемостта при следващата група подобни трансакции, преди IPO пазарът да отвори отново напълно," казва Том Суърлинг, ръководител Пазари на собствен капитал (ECM) в Barclays.

Възстановяване на IPO пазара

Въпреки неуспеха, банкерите са уверени, че тази година ще има повече сделки, като президентските избори в САЩ остават по-тесен IPO прозорец през второто полугодие.

"Има няколко качествени IPO-та, които се очакват след Великден и очакваме те да се представят добре," казва Мартин Торникрофт, ръководител ECM в Morgan Stanley за Европа, Близкия изток и Африка.

Компанията за дялови инвестиции CVC Capital Partners и италианската луксозна марка Golden Goose са сред тези, които се готвят да станат публични компании още през следващото тримесечие.

Щатският стартъп за софтуер в сферата на киберсигурността Rubrik също подготвя IPO, което може да бъде осъществено още през следващия месец, според източници на Reuters.

Продажбите на публични компании ще допринасят за голяма част от активността през идните месеци, като компании и акционери ще се възползват от високите цени на акциите, казват банкери.

От началото на годината те са набрали 97.4 млрд. долара от продажбата на дялове в компании, като производителя на Sensodyne - Haleon, компанията за безалкохолни напитки Keurig Dr Pepper и London Stock Exchange Group.

Една от най-очакваните сделки е допълнителната продажба на акции на саудитския петролен гигант Aramco.

Европейски държави, като Германия, Гърция и Италия, също прибягват до блокови сделки за продажба на дялове в банки и компании за комунални услуги, като се очаква банкерите да се организират още такива трансакции, докато IPO пазарът се изправи на крака.