Край на мистерията. Компанията на Уорън Бъфет - Berkshire Hathaway, разкри, че притежава сериозен дял в застрахователя Chubb, като най-накрая обяви инвестицията, която криеше от миналата година.

В уведомление до щатската Комисия по цени книжа и борси (SEC) Berkshire разкри, че е придобила близо 26 милиона акции на Chubb. Това се равнява на близо 6.7 млрд. долара.

Компанията на Бъфет пазеше в тайна името на компанията, докато изграждаше позицията си, като в предишни уведомления искаше “конфиденциално отношение” от SEC.

Chubb е застрахователна компания, която развива дейност в 54 държави, а през март попадна в светлината на прожекторите, след като пое гаранцията на стойност близо 92 млн. долара на Доналд Тръмп по обжалването на делото, заведено срещу него от Елизабет Джийн Керъл.

Главният изпълнителен директор на Berkshire Бъфет, който е известен с проницателните си инвестиционни решения, натрупа значителен брой последователи, които следват неговите действия. Делът на Berkshire Hathaway в Chubb не е изключение. Цената на акциите й скочи с над 8% в следборсовата търговия вчера до 274 долара за брой.

Залагайки на Chubb, Бъфет се намира в позната територия – застрахователните компании Geico, National Indemnity и General Re са подразделения на Berkshire Hathaway.

Инвестицията в Chubb подчертава инвестиционната стратегия на Berkshire Hathaway през последните няколко месеца. Тя изглежда залага още повече на инвестициите си във финансови компании, като Ally Financial, American Express и Bank of America, докато в същото време ограничава тези, свързани със сектора на потребителските продукти.

През февруари Berkshire обяви, че е продала 10 млн. акции на Apple през първото тримесечие, въпреки че компанията остава с най-голяма тежест в портфейла й. Berkshire също така продаде 80 млн. акции на HP през четвъртото тримесечие на 2023 г., намалявайки дела си със 78%.