Правителството на Съединените щати планира инвестиции в размер на милиарди долари в подкрепа на ядрената енергетика - като част от бъдещите си планове за производство на по-чиста енергия, съобщава Small Caps.

Ядрената енергия получи подкрепа в законопроекта за разходите, подписан наскоро от президента Джо Байдън, включително над 75 милиарда долара за Министерството на енергетиката на САЩ.

Разпределят се над 2.5 млрд. долара за Американската служба за ядрена енергетика, които тя ще може да използва за изследвания и развойна дейност. Това финансиране ще подкрепя проучвания, свързани с изграждането и внедряването на нови реактори, тъй като САЩ имат за цел да утроят ядрения си капацитет до 2050 г.

Сигурно вътрешно предлагане

Предвидени са допълнителни 410 милиона долара за създаване на усъвършенствана верига за доставки на ядрено гориво. Финансирането е насочено към увеличаване на вътрешния капацитет за обогатяване на САЩ, така че той да може да отговори на нуждите на страната, както и на бъдещите дизайни на ядрени реактори.

Очаква се и повече производство на високо обогатен уран (HALEU) за двата демонстрационни проекта на енергийното министерство с X-Energy и TerraPower. Според Американската служба за ядрена енергетика:

"Това е исторически повратен момент за инвестициите в ядрена енергия, който е в основата на приноса на нашата страна за многостранна ангажираност за създаване на устойчив глобален пазар на уран, който е без руско влияние“. 

"Това е най-силният възможен сигнал, който правителството на САЩ може да изпрати на индустрията, за да им даде увереността, от която се нуждаят, за да инвестират в увеличаване на капацитета си за обогатяване на уран", добавят от институцията.

Приблизително 4 милиарда долара от финансирането ще бъдат разпределени съгласно последните правителствени планове на САЩ за намаляване на използването на ядрено гориво от Русия.

Двустранна работна група

Ядрените вериги за доставка са ключов компонент на двустранната работна група за трансформация на енергетиката в Канада и САЩ (ETTF), която двете правителства подновиха за още една година.

ETTF насърчава внедряването на безопасна ядрена енергия с нулеви въглеродни емисии и повишаване на сигурността по веригите за доставка на ядрено гориво. 

През февруари Канада издаде първата в света 10-годишна "зелена" облигация в размер на 4.5 милиарда долара, която включва определени ядрени разходи, потвърждавайки ангажимента на Канада да изпълнява ролята си на глобален ядрен лидер.