Едно от основните предизвикателства в съвременната работна среда е сътрудничеството между колеги, които са израснали при различни обстоятелства и притежават различни гледни точки и предпочитания. 

Днешната работна сила включва служители от четири поколения: най-младото поколение Z (родените след края на 90-те години на миналия век), милениалите (от началото на 80-те до края на 90-те), поколението X (през 60-те и 70-те) и бейби бумърите (в десетилетията след Втората световна война). 

Твърде често обаче, вместо да се опитват да се разберат и да ценят различията си взаимно, много хора създават стереотипи, правят прибързани преценки и обвиняват колегите си от различни поколения. В резултат на това много служители се чувстват изолирани и съдени, което се отразява на тяхното представяне. 

"Крайният резултат е цикъл на недоверие, който засяга цялостната култура на една организация. Емоционалната интелигентност може да ни помогне да преминем към любопитство и да се съсредоточим върху създаването на условия, които обединяват екипите в атмосфера на доверие и приемане на различията", пише експертът по емоционална интелигентност Харви Дойчендорф в своя статия за Fast Company. 

Той посочва някои стъпки, които можем да предприемем, за да се разбираме с всяко поколение на работа.

Предизвикване на стереотипите

Има много фактори, които изграждат един човек, освен ерата, в която е израснал. Обстоятелствата, в които сме отгледани, драстично варират и ни влияят толкова, колкото и времето, в което сме отгледани. Дойчендорф разказва:

"Достигнах до това осъзнаване по време на първата си работа, в която работех с възрастни хора. Тъй като нямах баби и дядовци и нямах близки отношения с хора на тяхната възраст, имах предубеждението, че всички възрастни хора мислят по същия начин. Но опознавайки тази общност, бях доста изненадан, че имаше много различни гледни точки и системи от вярвания сред възрастните граждани, с които работех".

Въпреки че времето, в което някой е отгледан, е само един от факторите в неговите вярвания и ценности, е полезно да разберем как това му е повлияло. Емоционално интелигентните хора задават въпроси и се опитват да разберат как са се появили тези характеристики. Те се стремят да избягват да оценяват характеристиките като „добри“ или „лоши“, а по-скоро като различни. 

Бизнес лидерите могат да помогнат на своите организации да развият емоционална интелигентност, като привлекат лектори и предлагат семинари, водени от различни поколения на работното им място. Те могат също да потърсят примери за екипи, които се състоят от служители от различни поколения, работещи добре заедно. 

Намиране на общи ценности и интереси

Един от най-добрите начини за преодоляване на бариерите между работниците от различни поколения е намирането на общи интереси и поставянето на общи цели, към които всички членове на екипа да се стремят.

Подпомагането на деца в бедност, например, е кауза, която много работници, независимо от техните различия, могат да припознаят и да подкрепят.

Мениджърите могат да организират и неформални срещи на персонала, в рамките на които служителите да споделят нещо, с което се занимават в живота си, или кауза, която подкрепят.

Това може да помогне на екипите да разберат по-добре как изглежда светът на другия извън работата и може да оценят борбите и предизвикателства, които всеки носи със себе си, когато дойде на работа. Експертът смята:

"Подобни положителни разговори могат да помогнат на екипите да се свържат и да изградят нови връзки". 

Насърчаване на менторството между възрастовите групи

Различни поколения могат да се възползват от уникалните умения и опит на другия, като споделят взаимни съвети и ноу хау. Например, по-младите работници биха могли да помогнат на по-възрастни колеги, които може да не са в крак с най-новите технологии. А по-възрастните биха могли да помогнат на по-младите си колеги, като споделят опит, който техните младши кохорти все още не са придобили. Харви Дойчендорф смята:

"За мениджърите е важно да се фокусират върху силните страни, които различните поколения носят в работното си ежедневие. Важно е да помним, че всички работим заедно и че това, което предлагаме, създава по-силно и по-ефективно работно място". 

По думите му, лидерите носят отговорност да улавят и да се справят със случаите на т. нар. "ейджизъм", т.е. дискриминация на възрастова база (от англ. age - възраст). Те трябва да напомнят на всички за стойността на хората с различни виждания за живота.  

Ролята на забавлението

Изключително важно е екипите от различни поколения да намерят възможности да се забавляват заедно. Смехът свързва с хората и е почти невъзможно да поддържате каквато и да е дистанция или чувство за социална йерархия, когато работата е съпроводена със смях и чувство за хумор.  

А хората често пренебрегват силата на смеха по време на работа. Споделянето на забавни преживявания може да разруши бариерите между служителите от различен произход.  

Емоционалната интелигентност може да помогне на всеки да предизвика стереотипите за неговите колеги, да намери общ език, да споделя опит и да се забавлява по време на работа.