Във все по-глобализирания свят, животът и работата в чужбина представляват все по-малко плашеща мечта и са все по-постижими за мнозина.

“В световен мащаб, един на четирима професионалисти търси активно работа в чужбина,” според тазгодишния доклад Decoding Global Talent на консултантската компания Boston Consulting Group (BCG), който е изготвен заедно с The Network и The Stepstone Group.

Въпреки широко разпространените напоследък икономически и геополитически опасения, делът на хората, които търсят активно работа в чужбина, нараства, според доклада.

Тези, които са активно мобилни, са се увеличили до 23% през 2023 г., в сравнение с 21% през 2020 г., показва глобалното проучване, което е базирано на отговорите на над 150 000 участници в 188 държави.

“До 800 милиона професионалисти биха могли да търсят активно работа в чужбина,” се казва в доклада.

Три от най-често посочваните от участниците в проучването причини за преместването в чужбина са икономическите възможности, напредък в кариерата и потенциалът за по-добро качество на живот.

Освен това, в доклада се посочва, че “цели 92% от лидерите на глобални работодатели казват, че привличането и задържането на талантливи служители е сред трите им основни приоритета.”

“Наемането на чуждестранни служители не запълва просто пропуските в капацитета – компаниите с по-голямо глобално разнообразие са по-иновативни и успешни. Те генерират по-високи печалби и е 75% по-вероятно да са новатори от световна класа,” според отделен доклад на BCG през 2022 г.

Най-предпочитаните градове 

Лондон запазва водещата си позиция в класацията от 2014 г. насам. Проучването показва, че 9% от участниците биха искали да се преместят в английската столица.

Факторите, които са в основата на доминацията на Лондон в тази класация, включват това, че английският е основния език, силната глобална мрежа, като голяма част от служителите в града са от други държави, изобилието от финансови възможности, гостоприемната и мултикултурна марка и достъпът както до Европа, така и до САЩ, според доклада.

Сингапур е най-предпочитаната дестинация в Азия, като се нарежда на 7-о място в общата класация. Островната държава отчита най-голям приток от чуждестранни служители от намиращи се наблизо държави, като Малайзия (30%), Тайланд (22%), Индонезия (19%), Филипините (14%) и Хонконг  (13%).

Общо 74% от желаещите да се преместят в Сингапур казват, че качеството на възможностите за работа ги привлича в града държава.

Челната десетка на най-желаните от чуждестранните служители градове за работа и живот в света се допълва от Амстердам (8%), Дубай (7%), Абу Даби (7%), Ню Йорк (6%), Берлин (5%), Сингапур (5%), Барселона (5%), Токио (5%) и Сидни (4%).

Тази година общо девет града от Азиатско-тихоокеанския регион попадат в Топ 30 на класацията, като това са Сингапур (7), Токио (9), Сидни (10), Мелбърн (14), Окланд (16), Банкок (17), Пекин (25), Куала Лумпур (26) и Осака (30).

Най-предпочитаните държави 

През 2023 г. , Австралия, която се изкачваше постоянно в класацията от нейното начало, в крайна сметка, оглавява подреждането на най-желаните държави от страна на чуждестранните служители.

Австралия става по-привлекателна за участниците в проучването от азиатски държави и увеличава популярността си сред тези от Северна Америка, Африка и няколко европейски държави, сред които Великобритания и Ирландия.

Като цяло, върхът на класацията не се е променил много, като Канада и САЩ оформят челната тройка заради привлекателните икономически възможности, които предлагат и защото едновременно с това са англоговорящи държави и представляват смесица на хора и култури от цял свят.

Авторите на проучването отбелязват връщането на Испания в челната десетка под номер 10, след като страната изгуби част от популярността си по време на пандемията от COVID-19.

Останалите най-предпочитани държави за работа и живот в чужбина са Великобритания, Германия, Япония, Швейцария, Сингапур и Франция.